NEDERLAND - Op vrijdag 1 november is het World Vegan day! Al sinds 1994 organiseert The Vegan Society deze dag. Een startsein voor een hele maand plantaardige eten. Als je naar nieuwe steden reist, kan het soms moeilijk zijn om vega(n) restaurantjes te vinden - maar niet in deze steden! Holidu, de zoekmachine voor vakantiehuizen, heeft aan de hand van gegevens van Happy Cow onderzocht in welke steden je de meeste vegan-vriendelijke restaurants en cafés kan vinden in verhouding tot het aantal inwoners van de stad.

Een vega(n) dieet is al een tijdje populair en blijft in opmars. Misschien met het idee om een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat, vind je dat dieren een beter leven verdienen, of je denkt aan je eigen gezondheid. Vroeger betekende dit vaak alleen maar veggies, kikkererwten of linzen eten. Tegenwoordig liggen de schappen vol met vleesvervangers. Thuis kan je zelf crea bea uithangen in de keuken, maar als je uit eten gaat dan ben je afhankelijk van wat die keuken te bieden heeft.

Naar deze 10 steden kan je veilig een uitstapje maken als je liever vega(n) eet:

1. Amsterdam - 9,7 restaurants/100.000 inwoners
Met een totaal aan 83 vega(n) restaurants heb je het voor het uitzoeken. In iedere hoek van de stad heb je een ruime keuze aan vegan en vegetarische restaurantjes. In verschillende prijsklassen verwen je jezelf hier, van fastfood tot super healthy. Little Plant Pantry opende dit jaar haar deuren. De zaak heeft een Zero waste policy en je kan er naast vegan eten en drinken ook veel plantaardige producten kopen, zoals zeepjes, kaasjes en wijn. Adres: Bosboom Toussaintstraat 45-H, Amsterdam. Daarnaast kan je op vier verschillende locaties in de stad uiteten bij de Vegan Junkfood Bar. Van unicorn bread tot vegan shawarma, alle gerechten die je besteld zijn niet alleen lekker maar ook een feestje voor het oog.

2. Den Haag - 5,1 restaurants/100.000 inwoners
Oh oh Den Haag, de stad die naast de duinen ook 27 vegan-vriendelijke restaurants rijk is.
Wil je je dag goed starten? Voor het tentje Foam zet je wel vroeg je wekker om hier heerlijk te ontbijten met speculaas pannenkoekjes of een ontbijtmuffin met kokosyoghurt. Daarnaast kan je hier ook terecht voor een Plantaardige workshop en bestel je hier toffe catering voor je volgende fuif. Adres: Frederikstraat 44, Den Haag.

3. Utrecht - 4,6 restaurant/100.000 inwoners
In Utrecht kunnen alle vegetariërs hun hart ophalen met 16 vegan-vriendelijke restaurants. Voor gezelligheid en een goed biertje breng je een bezoekje aan Oproer Brouwerij. Naast een gezellige brouwerij eet je in het restaurant heerlijke gerechtjes op plantaardige basis, die goed passen bij een biertje. Adres: CAB-Rondom 90A, Utrecht.

4. Leiden - 4,2 restaurants/100.000 inwoners
Leiden heeft het enige slachthuis van Nederland zonder vlees. Bij het Slachthuis in Leiden gaat het om de ecologische footprint, maar ook over het genieten van een gezonde maaltijd op plantaardige basis. Meelfabriekplein 1, Leiden. Ook bij Hoezo kan je een heerlijke vega(n) versnaperingen bestellen bij de borrelen bestellen. Adres: Vrouwensteeg 7a, Leiden.

5. Rotterdam - 3,9 restaurants/100.000 inwoners
Met 25 vegan-vriendelijke restaurants kan je met een gerust hart uit eten in Rotterdam. Als je op het instagram-account stuit van Happy Food & Health dan wil je direct op je fiets stappen om alles uit te proberen. Een vegan bakery waar je de hele dag kan doorbrengen en ook de conceptstore is een pareltje. Adres: Nieuwe Binnenweg 200d, Rotterdam.

6. Arnhem - 3,8 restaurants/100.000 inwoners
Ook in Arnhem kom je genoeg vegan-lovers tegen. Als je hier een dagje rond struint kun je voor een heerlijk koffietje van Rum baba terecht bij Bonnie. Smikkel daarnaast van een vegan-cake of bowl. Adres: Nieuwstad 2, Arnhem.

7. Eindhoven - 3,5 restaurants/100.000 inwoners
In Eindhoven kan je sinds dit jaar volledig genieten van de vegan keuken bij Bar Bistro Calypso. In combinatie met de vegan foodtrucks van Bakblik maak je kans veroveren ze ook de festivals die door Nederland trekken. Adres: Stratumseind 83, Eindhoven.

8. Groningen - 3,4 restaurants/100.000 inwoners
In de studenten stad groning is het altijd goed vertoeven, maar nu ook voor vega(n)’ers onder ons. Voor een romige pompoentaart met walnoot of een frisse salade reizen we graag af naar De Herbivoor. Adres: Gedempte Zuiderdiep 59, Groningen.

9. Nijmegen - 3,4 restaurants/100.000 inwoners
Ook in Nijmegen vinden we een aantal vega(n) restaurants. In het pop up restaurant Veggie Galore kan je niet alleen eten, maar ook kookworkshops volgen! Top om weer even wat veggie inspiratie op te doen. Adres: Oldenbarneveltstraat 63A, Nijmegen.

10. Alkmaar - 3,2 restaurants/100.000 inwoners
Alkmaar is nog niet overspoelt van vega(n) tentjes, maar bij Soepp geniet je in ieder geval van bio-vegetarische gerechten. Mocht je geen zin hebben om alleen te gaan? Geen probleem iedere maand wordt hier een first date night georganiseerd! Adres: Hekelstraat3, Alkmaar.


Onderzoeksmethode
De gegevens werden in oktober 2019 verzameld bij Happy Cow, een website die gespecialiseerd is in veganistische voeding. Om de top tien te bepalen, werden het aantal veganistische restaurants en het aantal vegetarische restaurants (met veganistische opties) afgewogen tegen het inwoners aantal van 37 steden in Nederland, met meer dan 75.000 inwoners.

Over Holidu De missie van Holidu is om het zoeken en boeken van vakantiewoningen eindelijk gemakkelijk te maken. De zoekmachine voor vakantiehuizen stelt reizigers in staat om de ideale accommodatie voor de laagste prijs te boeken. Het bedrijf helpt ook de eigenaren van vakantiehuizen om met minder werk hun boekingen te vermenigvuldigen, door middel van de software en service oplossing onder de merknaam Bookiply. De broers Johannes en Michael Siebers hebben Holidu in 2014 opgericht. Het snelgroeiende bedrijf met start-up mentaliteit is gevestigd in München en heeft lokale kantoren in de meest aantrekkelijke reisbestemmingen van Europa (binnenkort ook in Amsterdam). Voor meer informatie, zie www.holidu.nl en www.bookiply.com.