DEN HAAG - Het is eindelijk zover. Je bent er helemaal klaar voor om te gaan beginnen met de rijlessen voor je autorijbewijs. Maar voordat je kunt beginnen zal je eerst een rijschool moeten vinden waar je les kunt nemen. Er is een groot aanbod aan verkeersscholen met veel verschillende vormen van aanbod. Hoe kan je nu als nieuwkomer de juiste keuze maken bij het aanwijzen van een geschikte rijschool. Om te beginnen is het van belang om jezelf te oriënteren wat er allemaal precies wordt aangeboden. Verkeersscholen hebben vaak een groot en verschillend aanbod waarbij je kunt kiezen tussen verschillende pakketten. Deze pakketten zijn bijvoorbeeld bedoeld voor leerlingen die al bekend zijn in en met het verkeer. Of leerlingen die al ervaring hebben met het besturen van een ander voertuig. In de meeste gevallen hebben deze leerlingen minder behoefte aan extra lessen dan andere leerlingen. Een ander voorbeeld zijn bijvoorbeeld de leerlingen die moeite hebben met het theoretische aspect van het verkeer. Zij hebben bijvoorbeeld moeite met leren of moeite met het maken van een theorie examen. Wat voor hen van belang kan zijn is om een pakket te kiezen die beschikt over theoretische groepslessen. Hierbij krijgen de leerlingen in de klas extra les over de theorie om ervoor te zorgen dat ze deze gemakkelijker tot zich kunnen nemen.

Er zijn veel verschillende soorten verkeersscholen in Nederland. Iedereen heeft zijn eigen manier van werken en eigen vorm van lesgeven. Zoals eerder is aangegeven is het voor een beginnende leerling die op zoek is naar passende rijschool van belang dat hij voor zichzelf goed inventariseert welke rijschool er het beste bij diegene past. Je kunt dit achterhalen door voor jezelf te achterhalen wat jouw behoeftes en eisen zijn. Wil je bijvoorbeeld in een handgeschakelde auto of een automaat lessen? Heb je veel extra begeleiding nodig of heb je aanleg voor autorijden? Dit zijn een paar van de meerdere vraagstukken die je voor jezelf in acht moet nemen om met zekerheid de beste rijschool te kunnen uitzoeken.

Wat je van een rijschool kunt verwachten

Nu je weet hoe belangrijk het is om een goede rijschool te vinden is het tijd om te achterhalen wat je allemaal van een rijschool kunt verwachten. Wat je vaak ziet is dat een leerling eerst begint om geleidelijk te leren rijden bij zijn eerste autorijlessen. Hierbij leer je voornamelijk sturen en af en toe gas geven. Dit zijn echt de eerste stappen van het autorijden. Vaak lopen de theoretische en praktische kant van een rijbewijs halen door elkaar heen. Sommige leerlingen nemen het leren voor een theorie examen op zichzelf en leren in hun vrije tijd de verkeersregels via boeken of online tools. Maar er zijn zat leerlingen die veel moeite hebben met het leren van de verkeersregels. Dit kan liggen aan dat ze geen snelle leerlingen zijn of dat ze moeite hebben met de regels in het verkeer. Wat je van een rijschool kunt verwachten is dat ze aan zulk soort leerlingen de mogelijkheid bieden om lessen op de verkeersschool te volgen waar een docent de theorie aan de leerlingen toelicht en dit met ze oefent. Dit is vaak in combinatie met de lessen in de praktijk voldoende om ervoor te zorgen dat de leerlingen de theorie volledig tot zich kunnen nemen. Als dit niet het geval is, is er natuurlijk nog altijd de mogelijkheid tot één op één lessen.

Naast het behalen van een theorie examen is een rijschool er voornamelijk voor het behalen van je praktijk examen. Hier zijn rijlessen, veel of weinig, voor nodig. Een leerling met aanleg heeft vaak aan een relatief klein aantal lessen genoeg om bekend te worden met het voertuig en het verkeer. Je ziet vaak dat dit soort leerlingen snel en relatief gemakkelijk hun examen behalen. Andere kunnen er wel moeite mee hebben. Redenen hiervoor kunnen zijn dat de leerling niet echt aanleg heeft met het besturen van een voertuig, en met het leren ervan meer tijd nodig heeft. Een andere reden kan zijn dat ze een vorm van angst hebben opgebouwd. Voor dit soort leerlingen kunnen rijscholen de mogelijkheid bieden om hiervoor extra training te krijgen. Daarnaast is er de mogelijkheid om een “faalangst examen” af te leggen. Hierbij wordt er rekening gehouden met de angst en krijgt de leerling de ruimte om tijdens het examen tot zichzelf te komen als dat nodig is. Dit kan helpen bij het overwinnen van die angst om alsnog het examen te behalen.

Welke rijschool past het best bij jou?

Dus welke rijschool past er nu het beste bij mij? En hoe kom ik hier achter? Om ervoor te zorgen dat je de juiste rijschool voor jou vind is het belangrijk om het aanbod goed met elkaar te vergelijken. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar de beste rijschool in Den Haag, dan zou je bijvoorbeeld verschillende proeflessen kunnen nemen bij de rijscholen met een aansluitend aanbod van pakketten. Zo kan je als er een goede klik is tussen jou en de instructeur ervoor kiezen om met hen verder te gaan.