DEN HAAG - 's Werelds oudste en meest authentieke volschip dat nog steeds in actieve dienst is komt binnenkort aan in Scheveningen. Het imposante Noorse zeilschip, de Sørlandet, is gebouwd in 1927 en doet dienst als trainingschip. Na een reis over de Atlantische Oceaan komt ze naar verwachting vandaag, vrijdag 28 april, of zaterdag 29 april aan in de Haagse haven (afhankelijk van weersomstandigheden).

Het trainingschip vertrok in september vorig jaar vanuit thuishaven Kristiansand, zuid Noorwegen, met 64 nieuwe studenten uit negen verschillende landen. De studenten maken deel uit van de A+ World Academy, een internationale middelbare school en tussenjaar-programma.

Dit weekend staat Den Haag, stad aan zee, als viertiende haven op het vaarschema, na onder andere te hebben afgemeerd in Frankrijk, Portugal, Spanje, Kaapverdië, Grenada, Puerto Rico en Bermuda. Op 10 mei vertrekt het schip weer uit Scheveningen om rond 3 juni thuis te komen in de haven in Noorwegen.

De driemaster is 64 meter lang, 34 meter hoog en opgebouwd uit 850 ton staal. De Sørlandet is de op één na oudste van drie Noorse tallshijps, het 'Grote Trio van Noorwegen' waartoe ook de Statsraad Lehmkuhl en Christian Radich behorenDe Sørlandet, vernoemd naar de regio waar ze gebouwd is, staat al bijna honderd jaar centraal in de opleiding van zeelieden. Het traditioneel getuigde zeilschip is zeer geschikt om jonge mensen, zowel mannen als vrouwen, jongens en meisjes, kennis te laten maken met het maritieme leven.