DEN HAAG - Het jonge meeuwenseizoen is begonnen! Dat betekent voor Dierenambulance Den Haag extra drukte, want deze jonge vogels brengen zichzelf regelmatig in de problemen. Zo ook deze kleine vogel, die op een wel heel bijzondere plek terecht was gekomen; hij zat verstopt in een afzuigkap.


Chauffeur Saskia ging op pad. Het bleek om een kleine babymeeuw te gaan. Hoogstwaarschijnlijk was hij vanaf het dak naar beneden gevallen via de luchtafvoer. Hij was daarna richting de afzuigkap gekropen. De bewoonster, die ons gebeld had, hoorde vervolgens gepiep en gestommel vanuit de afzuigkap. Ze maakte de afzuigkap deels open en ontdekte de babymeeuw. Ze kreeg hem echter niet bevrijd.

Chauffeur Saskia ging aan de slag met een zaklamp, wat netjes en haar flexibele arm. Eén netje hing ze voor de zekerheid onder de opening van de buis. Het handvat van het andere netje gebruikte ze om ervoor te zorgen dat de meeuw niet terug naar achteren kon kruipen. Na haar arm in onmogelijke posities te hebben gebogen, kon ze hem pakken en uit zijn benarde positie bevrijden.

De pechvogel is naar Vogelopvang De Wulp gegaan om aan te sterken en groot te worden. Hij kon niet teruggeplaatst worden op het dak, omdat we daar niet bij konden komen. Mevrouw is geadviseerd om iemand te laten komen om de luchtafvoer te laten controleren. Waarschijnlijk was die niet meer goed afgedekt, waardoor de meeuw erin kon vallen. Ze was erg blij en dankbaar dat de meeuw gered was.

Eind juni, begin juli is het altijd een drukte van jewelste. Jonge meeuwen springen van de daken en lopen een dag of vijf schreeuwend over straat. Op afstand kijken de ouders mee. Zij voeren het jong en beschermen het, ook tegen ons. Wat kun je doen en wat beter niet? Dat lees je op de site van Dierenambulance Den Haag: https://dierenambulancedenhaag.nl/het-jonge-meeuwen-seizoen/