SCHEVENINGEN - Half juni ontving Stichting Dierenhospitaal en Ambulancedienst 's-Gravenhage e.o. een opmerkelijke melding vanuit de Stevinstraat in Scheveningen. Een bewoonster hoorde gepiep vanuit de afzuigkap in de keuken. Eenmaal ter plekke constateerde chauffeur Liam dat het geluid afkomstig was van een babymeeuw, die hopeloos vast zat in het apparaat.

Het demonteren van de afzuigkap bleek niet eenvoudig. Na lang puzzelen werd in overleg met de bewoners besloten om de voorste plaat los te knippen. Dat was de enige manier om bij de ventilatoren te komen waar de meeuw onder vast zat. Gelukkig toeval: mevrouw was beeldhouwer en had het juiste gereedschap voorhanden om de afzuigkap te demonteren.

Chauffeur Liam: "Toen de plaat eenmaal los zat, kon ik de meeuw een zetje geven naar het midden en hem van bovenaf pakken. Hebbes!" De kleine vogel was licht gewond, maar gelukkig nog goed actief. Hij is naar Vogelopvang De Wulp gebracht voor een spoedig herstel. Zodra hij groot genoeg is, zal hij worden vrijgelaten.

Het meeuwenseizoen is in volle gang. Jonge meeuwen springen van de daken en lopen een dag of vijf schreeuwend over straat. Op afstand kijken de ouders mee. Zij voeren het jong en beschermen het, ook tegen de mensen.

In veel gevallen heeft een jonge meeuw geen hulp nodig en hoef je de dierenambulance niet te bellen. Twijfel je? Op de website van Dierenambulance Den Haag vind je alle informatie om de juiste afweging te maken: https://dierenambulancedenhaag.nl/het-jonge-meeuwen-seizoen/.