DEN HAAG - Goed nieuws voor woningzoekers in het sociale en betaalbare segment. Na jaren van oponthoud en onduidelijkheid start de gemeente Den Haag met het zogeheten planuitwerkingskader voor nieuwbouwproject De Burgemeester. Binnen dit maatschappelijke herontwikkelingsproject wordt de Oude Haagweg naast de kerk aan de Loosduinse Hoofdstraat, ter plaatse van het huidig bedrijventerrein, getransformeerd tot een modern en duurzaam woon-werkgebied. Met ca 30.000 m2 aan woonruimte en meer dan 6.000 m2 bedrijfsruimte voorziet De Burgemeester in de dringende behoefte aan betaalbare werk- en woongelegenheid in de stad.

Aanwinst voor Loosduinen
Projectontwikkelaars en architect uit de regio ontwikkelden in samenspraak met buurtbewoners en ondernemers het bouwplan voor de versterking van het Haagse stadsdeel Loosduinen. In het planuitwerkingskader stelt de gemeente de randvoorwaarden vast waar het project aan moet voldoen. Dit is een belangrijke stap in de realisatie van De Burgemeester. Naast bedrijfsruimte beoogt het herontwikkelingsproject een divers aanbod aan duurzame en betaalbare koop- en huurwoningen, waarvan 34 procent in het sociale segment. Starters, senioren, ondernemers en gezinnen kunnen straks allemaal terecht in de gemoderniseerde wijk. Hiermee wordt niet alleen de krapte op de woningmarkt bestreden, maar krijgt de buurt ook een economische boost.

Woningcorporatie Haag Wonen is nauw betrokken bij het nieuwbouwproject. Bestuursvoorzitter Mohamed Baba: ‘Wij werken dagelijks aan een betaalbaar Den Haag; een mooie stad waarin iedereen kan meedoen. De Burgemeester heeft datzelfde doel. De aandacht voor betaalbaarheid maakt dit project uniek. Een goede mix in het woningaanbod is van belang om te werken aan mooie en sterke buurten. De Burgemeester laat zien dat dat kan. We zijn er trots op dat we straks op deze bijzondere plek 120 nieuwe sociale huurwoningen kunnen bieden aan huishoudens in Den Haag die hard op zoek zijn naar een betaalbare woning.’

Toplocatie voor ondernemers
Kleine (maak)bedrijven, zzp’ers en gevestigde familieondernemingen bedienen in de nabije toekomst de plaatselijke bewoners in een gezellige straat. Kay van Zweden is een van die ondernemers. De bekende interieur- en behangwinkel Van Zweden Wonen, nu nog gevestigd op de ontwikkellocatie, verhuist in de toekomst naar een modern en toekomstbestendig bedrijfspand. ‘Toen ik de projectplannen zag, was ik om’, vertelt Van Zweden. ‘De buurtbewoners en wij als lokale ondernemers mogen ontzettend blij zijn met deze vernieuwing. Loosduinen is een bijzonder stukje stad, dat meer verdient.’

Een dorps gevoel in de grote stad
De Burgemeester zet in op kleinstedelijk wonen voor een doelgroep die hard geraakt wordt door het enorme tekort aan betaalbare woonruimte. Gemeenschappelijke buitenruimtes, groenstroken, een stadspark en lokale bedrijven geven de buurt een dorps karakter. Direct aan de Oude Haagweg komen de appartementen te liggen; verderop in de wijk de rustige woonstraten met voortuinen. Het doel van het project is om de wijk te voorzien van meer samenhang en groen. En de geweldige ligging blijft natuurlijk hetzelfde: winkelcentrum Loosduinen, het strand van Kijkduin en de binnenstad zijn allemaal zeer goed bereikbaar.

Tijdlijn bouwplan
De bouw van De Burgemeester verloopt naar verwachting in twee fases. Na een bestemmingsplan- en bouwvergunningtraject gaan de sloopwerkzaamheden mogelijk begin 2025 al van start. Aansluitend start de bouw van de eerste fase, waarna een aantal bedrijven die al op de projectlocatie zijn gevestigd naar de nieuwbouw verhuizen. De oplevering van de tweede fase vindt naar verwachting in 2027 plaats. Buurtbewoners worden van de voortgang op de hoogte gehouden door middel van brieven en bijeenkomsten.