DEN HAAG - Dit jaar bestaat de vestiging van patatkoning Bram Ladage aan de Spuistraat in Den Haag 25 jaar. De zaak is volledig opgeknapt en na een korte overname door Rocco Ladage zelf doet nieuwe franchisenemer Dennis de Haan zijn intrede. Alle reden voor een feestje dus: op 25 mei tussen 16.00 en 19.00 uur trakteren ze op een puntzak verse patat met saus voor maar 25 cent.

Met beide benen terug op de werkvloer

De franchiseformule met inmiddels 40 vestigingen, begon 55 jaar geleden op de Rotterdamse markt en eind 1997 opende Rocco Ladage, na Gouda en Schiedam, zijn derde filiaal in Den Haag. Een tweetal franchisenemers verder, begon de omzet van de altijd bruisende zaak vorig jaar wat terug te lopen. De energie was eruit en de zoektocht naar een nieuwe ondernemer was ingezet. Echter, vanwege personeelskrapte in de horeca vorig jaar durfden niet veel ondernemers een nieuw avontuur aan.

Zodoende stroopte Rocco zelf de mouwen op en ging de uitdaging aan om de vestiging weer naar een hoger niveau te tillen (terwijl het eigenlijk zijn plan was om na ruim 20 jaar directeurschap in het bedrijf een stapje terug te doen). Samen met een tweetal personeelsleden dat overbleef na de overname en hulp van familie en collega-franchisenemers blaast hij de vestiging weer nieuw leven in én staat hij dus zelf weer fulltime op ‘de vloer’. Rocco Ladage: ‘’Het afgelopen halfjaar heb ik ervaren hoe het ook alweer is om in de schoenen van onze 27 franchisenemers te staan. Het is hard werken, maar ik krijg er zo veel energie van, veel meer dan dat ik vanachter m’n bureau kreeg!’’

Jongensdromen komen uit
Intussen ging de zoektocht naar een nieuwe franchisenemer door, totdat Dennis om de hoek kwam kijken. Dennis de Haan begon op zijn 14e bij Bram als ‘hakkertje’ (degene die de aardappelen tot friet snijdt) en riep toen al tegen zijn ouders: ‘’ooit wordt deze Bram van mij’’. Na acht jaar besloot hij toch weer terug de schoolbanken in te gaan en rondde een opleiding Human Resource af, waarna hij als manager bij het Holland Casino Scheveningen aan de slag ging.

Via zijn nichtje, die al een paar jaar bij de Bram werkte en ook na de overname van Rocco is blijven hangen, kreeg hij lucht van de zoektocht naar een nieuwe eigenaar.
Daar stond ie dan even later weer op die Spuistraat samen met de ‘grote baas’, waar hij vroeger als klein jochie zo tegenop keek, patat te bakken.
Dennis: ‘’Deze kans kon ik natuurlijk niet laten liggen. De sfeer is nog steeds als vanouds; de gezellige Hagenezen, een mooi product waar je mensen écht blij mee maakt, de reuring in de straat en het enthousiaste team dat we inmiddels bij elkaar verzameld hebben. Daar ruil ik met alle liefde m’n stropdas van het Casino voor in.’’



Patatje voor een kwartje
Naast de vele toeristen die bij hun bezoek aan Den Haag een brammetje komen proeven, is er ook een trouwe vaste klantenkring. Dennis: ‘’Laatst met Koningsdag kwam een meneer zelfs 's ochtends én 's avonds langs, gewoon een beetje lullen en de sfeer proeven. Soms bestelt ie voor de vorm een kroketje.’’
‘’Of die groep kantoorlui die standaard iedere vrijdagmiddag komt. Altijd vijf patat oorlog, vier met ui en één zonder, je weet ‘t al zodra ze binnen komen lopen’’ voegt Rocco toe.

Voor díe vaste klanten, en natuurlijk om alle andere Hagenezen eens kennis te laten maken met hun Brammetje, organiseren Rocco, Dennis en het team een feestje.
Op donderdag 25 mei haal je tussen 16.00 en 19.00 uur een frietje met fritessaus, curry of ketchup voor maar 25 cent. Sta je die middag in de rij? Dan maak je ook nog eens kans op een jaar lang gratis patat. Zet ‘m in je agenda dus!