DEN HAAG - De ambitieuze koornerds van het Nederlands Studenten Kamerkoor (NSK) zingen op vrijdagavond 17 maart het concert ‘Transparant’, o.l.v. dirigent Béni Csillag en repetitor Tristan Knelange in de Paleiskerk. Samen gaan ze op zoek naar een glasheldere sound, verbinding met de muziek, elkaar en de luisteraar.

Caleidoscoop
Is het mogelijk om de ander te begrijpen, of zijn we als spiegelbeelden gedoemd tot onbereikbaarheid in nabijheid? Het nieuwe project van het NSK, Transparant, overstijgt grenzen in een ultieme poging tot verbondenheid. Modern-klassiek repertoire (Ton de Leeuw, Olivier Messiaen, Johannes Brahms en een opdrachtcompositie van Anke Brouwer) gaat een dialoog aan met pop en jazz (o.a. Frank Ocean, Herbie Hancock en The Beatles). Deze synthese wordt aangewakkerd door de hippe Hammondorganist Boye Ingwersen, bekend van onder andere festival Amsterdam Dance Event. Onkenbare ‘spiegelwezens’ of niet, transparantie is de voorwaarde voor contact. Wat zouden we ontdekken als de mist optrekt? Breekt de scheidingswand even als zang de hand van fysieke expressie vindt, geleid door choreograaf Hillary Blake Firestone? Iedereen is welkom bij de ontmoetingsplek voor diversiteit die Transparant in het leven roept.

Encore
Hun bezieling maakt het oude eigentijds, hun bedrevenheid verpakt het nieuwe in klassiek. Het Nederlands Studenten Kamerkoor is als de Bron der Jeugd op het podium. De fanatieke vocalisten brengen leven en enthousiasme in muziek die zowel zaal als koor tot tranen roert. In een tijd van collectief individualisme reiken de studiebollen naar hun medezangers. Ze worden gedreven door openheid en bovenal: zingen! Pannenkoekenbakken, dansen op ABBA of knuffelstapels blijken niet bestand tegen de hartstocht naar polyfonie. Rommelend met stemvorken en Pdf’jes wordt de dag besloten met een Abendlied, de morgen begroet in groggy kwartet. Muziek is een taal, maar ook een levensstijl. Tijdens de projectperiode ontstaan er vriendschappen en liefdes voor het leven.

Kaarten

Een concert van het NSK is meer dan muziek alleen: het is een belevenis met een krachtige boodschap die iedereen een keer moet ervaren. Kaarten voor de concerttournee en informatie over de locaties of het volledige programma zijn te vinden op de website: www.nskk.nl.