NAALDWIJK - Het Nationaal Jeugd Musical Theater speelt op zondag 14 mei haar tourproductie Robin Hood de musical in het Westlandtheater De Naald in Naaldwijk. Het NJMT is de enige musicalschool met een landelijke tour, waarbij de cast voornamelijk bestaat uit jongeren. Naast deze jongeren spelen enkele professionals mee waaronder Cystine Carreon uit Den Haag, die de rol van de autoritaire en ijzige stiefmoeder Sybella speelt.

Cystine studeerde viool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waarbij ze zang als bijvak had. Ze kreeg dans-, zang en acteerlessen bij diverse gerenommeerde docenten.

Haar theatercarrière begon ze in Miss Saigon, waarin ze alle vrouwelijke rollen heeft vertolkt. Aansluitend was ze te zien in diverse musical- en theaterproducties waaronder Fame, A Chorus Line, Rocky over the Rainbow en De Eetclub. Voor de rol van Rizzo in Grease ontving Cystine de Johnny Kraaijkamp Musical Award voor Beste Bijrol in een Grote Musical 2007.Ook combineerde ze zang, het acteren en vioolspelen in haar one-woman voorstelling Fataal. En afgelopen jaar was ze te zien in de one-woman musical #LOS en in jeugdvoorstelling Johannes de Parkiet.

Naast theatervoorstellingen is ze ook te zien in diverse film- en tv-producties. Zo speelde ze Polly in BlauwBlauw, was ze te zien als Nanda Verhoeven in GTST en vertolkte vijf jaar lang de rol van de duivelse Tippiwan in de successerie Gooische Vrouwen. Haar stem is daarnaast veelvuldig te horen bij tekenfilms en computergames. Cystine geeft daarnaast workshops en coacht jonge artiesten.

En dit seizoen toert ze dus ook met Robin Hood de musical van het NJMT door het land. Robin Hood de musical vertelt een verhaal over strijden voor gelijkheid en je stem laten gelden. Een episch, avontuurlijk kostuumdrama met een actueel thema in de wereld van nu waarin er nog steeds te veel ongelijkheid is, niet ieder mens een stem heeft en het niet overal vanzelfsprekend is dat je mag zijn wie je bent. Grote overweldigende massa-scènes, spannende gevechten en indringende intieme momenten wisselen elkaar af.

Cystine speelt in de voorstelling de rol van Sybella, de autoritaire en ijzige stiefmoeder van Marian. Sybella was de beeldschone maîtresse van de koning en is de moeder van diens zoon, de troonopvolger. Nu de koning dood is heeft zij samen met sheriff De Rainault de absolute macht in Nottingham, waar ze enorm van geniet. Ze heeft geleerd te overleven in een mannenwereld en zich daarin keihard op te stellen. Maar onder dat masker schuilt vooral een moeder die alles doet om haar kind een toekomst te geven.

Elise Berends, componist, tekstschrijver en regisseur, heeft een geheel eigen bewerking van de klassieke legende gemaakt. Door een interessante twist te geven aan de conventionele rolpatronen heeft ze het verhaal een interessante twist gegeven en staat er daardoor een onverwachte held op.

Het verhaal

Wanneer Marian na jaren terugkeert naar het kasteel in Nottingham, schrikt ze van hoe de stad er aan toe is. Na de dood van haar vader, de koning, heeft de sheriff de macht gegrepen. Hij is meedogenloos en regeert met harde hand met behulp van zijn neef Guy van Gisborne. De rijken zijn alleen maar rijker geworden en de armen armer. Marian heeft er van alles over te zeggen maar haar stiefmoeder Sybella snoert haar de mond: een vrouw moet haar plaats kennen.

In het kasteel voelt Marian zich opgesloten; ze ziet machteloos toe hoe het volk honger heeft en hoe onschuldige mensen worden gestraft voor de meest onbenullige vergrijpen, of omdat ze hun belasting niet meer kunnen betalen.

Dan staat er plotseling een held op vanuit de menigte, een kap ver over het gezicht getrokken, die op spectaculaire wijze een paar jonge veroordeelden bevrijdt met pijl en boog. Deze Robin Hood sluit zich aan bij een bende vogelvrijverklaarden die in het bos van Sherwood woont. De groep begint van de rijken te stelen en de buit te verdelen onder de armen, tot grote woede van de sheriff. Intussen hoort Marian dat ze wordt uitgehuwelijkt aan de hardvochtige sheriff De Rainault. Haar vrijheid wordt stukje bij beetje meer ingeperkt.

Benieuwd wie er onder de kap van Robin Hood schuilt en of deze held erin zal slagen om meer gelijkheid af te dwingen? Kom dan naar de voorstelling en laat je verrassen.

Het Westlandtheater organiseert in samenwerking met Handboogsport Verburch voorafgaand aan de voorstelling ook nog een leuke activiteit voor alle bezoekers van de voorstelling. Dus als je net als Robin Hood zelf een keer met een echte pijl en boog wilt schieten, koop dan snel je kaartjes via www.westlandtheaterdenaald.nl, of ga voor meer informatie naar www.robinhoodmusical.nl.

Robin Hood de musical is op 21 mei nog te zien in Rijswijk, op 27 mei in Spijkenisse, en op 4 juni in Leiden.