SCHEVENINGEN - 20 Maart 2022 op deze eerste zondag van de lente vond de 13e editie van de Eneco Clean Beach Cup plaats. Onze uitvalsbasis voor deze editie van de grote strandschoonmaak was Scheveningen, maar op 25 locaties in Nederland én België werd strandafval en zwerfvuil opgeruimd. In totaal verzamelden 2.500 vrijwilligers 4.500 kg afval. Vandaag werd de hele kustlijn van België en Nederland opgeruimd door surfers, zeilers, familie -en vriendengroepjes of collega's. Op de Nederlandse hoofdlocatie in Scheveningen deden er 210 mensen mee en werd er 473 kg afval opgeruimd.

In 2050 zullen onze oceanen zijn dichtgeslibd met plastic. Zelfs als alle productie van plastic nù stopt, kan het aantal microplastics in de oceanen tot 2050 nog steeds meer dan verdubbelen. Dat is de alarmerende en schokkende conclusie van een onderzoek van het Duitse Alfred Wegener Instituut dat net gepubliceerd werd en waar ook het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) aan meewerkte. Onthutsend. Al weten we natuurlijk al langer dat het niet goed gaat met onze zeeën en stranden. Dat is waarom de surfclubs aan de Nederlandse en Belgische kust al meer dan tien jaar lang oproepen om de eerste zondag van de lente samen het strand schoon te maken tijdens Eneco Clean Beach Cup.


DEELNEMENDE LOCATIES IN NEDERLAND
1. Moio, Cadzand, Gemeente Sluis, Provincie Zeeland
2. The Spot, Zandvoort, Gemeente Zandvoort, provincie Noord-Holland
3. O'neill Summercamps, MM Ouddorp, Gemeente Goeree-Overflakkee, provincie Zuid-Holland
4. Surfschool Castricum, NZ Castricum, Gemeente Castricum, provincie Noord-Holland
5. Surf's Cool! JK Den Haag, Gemeente Scheveningen, provincie Zuid-Holland
6. Beach Break, NW Noordwijk, Gemeente Noordwijk, provincie Zuid-Holland

PARTNERS
ENECO - SUNWEB - O'NEILL

OVER ENECO CLEAN BEACH CUP
De Eneco Clean Beach Cup is een jaarlijkse grote strandschoonmaak waarbij er voor minder plastic en andere troep wordt gepleit. De strand opruimactie is een gratis evenement waarbij samen met verschillende Nederlandse en Belgische surf- en beachclubs massaal op wordt opgeroepen om stil te staan bij de plastic problematiek in onze oceanen en stranden. Samen met deze partijen worden de kustlijnen schoongeveegd. Elk jaar wordt er een andere badstad in het middelpunt gezet. Naast de grote opruimactie worden er tal van activiteiten georganiseerd voor groot en klein, altijd met een knipoog naar de zee. De locatie die de meeste vrijwilligers naar het strand krijgt, ontvangt de jaarlijkse Eneco Clean Beach CUP.