SCHEVENINGEN - Op de eerste zondag van de lente vond de 14e editie van de Eneco Clean Beach Cup plaats. Uitvalsbasis voor deze editie van de grote strandschoonmaak was Scheveningen, maar er werd op 26 locaties in Nederland én België werd strandafval en zwerfvuil opgeruimd. Ondanks het regenachtige weer verzamelden 3.500 vrijwilligers 5.500 kg afval. Vandaag werd de hele kustlijn van België en Nederland opgeruimd door surfers, zeilers, familie- en vriendengroepen of collega's. De winnaar van de Eneco Clean Beach Cup is dit jaar The Spot in Zandvoort, het publiek heeft hier maar liefst 850 kg afval bij elkaar geraapt. Op de Nederlandse hoofdlocatie in Scheveningen deden er 400 mensen mee en werd er 800 kg afval opgeruimd.

EEN SCHOONMAAKACTIE MET IMPACT

De schoonmaak van de stranden is van groot belang omdat onze oceanen in rap tempo veranderen in een grote plastic soep. Zelfs als alle productie van plastic vandaag stopt, kan het aantal microplastics in de oceanen tot 2050 nog steeds meer dan verdubbelen. Zo luidt het onderzoek van het Duitse Alfred Wegener Instituut. Plasticvervuiling heeft desastreuze gevolgen voor de gezondheid en biodiversiteit van stranden en oceanen. Vissen, zeevogels en zeedieren hebben steeds vaker plastic in hun lijf of raken erin verstrikt. Koraalriffen en onderwaterplanten raken verstopt en sterven af. Een relatief onzichtbaar maar erbarmelijk gevolg van plastic-vervuiling wat begint op onze stranden. "Een schone aarde zorgt voor een heldere geest en daardoor een blijer hart" - Ralph Groenheijde, bedenker van TrashUre Hunt.

GEPRESENTEERD DOOR JASPER DEMOLLIN

De 14de editie van de Eneco Clean Beach Cup wordt gepresenteerd door niemand minder dan Jasper Demollin! Jasper is een Nederlandse acteur en muzikant, onder andere bekend van de KRO-NCRV programma's de FOMO-show en Streetlab. Ook op muzikaal gebied is Jasper al geruime tijd de harten aan het stelen van het publiek. Voor Jasper is natuur heel belangrijk en draagt hij al geruime tijd een steentje bij voor een duurzame toekomst.

ENECO CLEAN BEACH CUP X TRASHURE HUNT

In Nederland waren er dit jaar 8 deelnemende locaties, met als hoofdlocatie het strand van Scheveningen. Een vol programma dat naast de grote schoonmaak bestond uit verschillende workshops en keynotes over ecologie en duurzaamheid, een DJ en live muziek van Jasper Demollin. Het opruimen van het strandafval op Scheveningen is dit jaar georganiseerd in samenwerking met TrashUre Hunt. Een organisatie die aan de hand van zwerfafval-jachten heel wat kunst maakt en zo duidelijk wil maken hoe groot het plastic- en afvalprobleem tegenwoordig is. Door het probleem op een toegankelijke manier aan te brengen willen ze een breed publiek bereiken. En met een ligging aan de Pier van Scheveningen zijn ze de uitgelezen partner voor een actie als Eneco Clean Beach Cup. Naast die activiteiten verzorgt TrashUre Hunt het hele jaar door lezingen en workshops voor bedrijven, de overheid en particulieren.

DEELNEMENDE LOCATIES IN NEDERLAND

Moio (Cadzand)
Surf's Cool! (Scheveningen)
Beach Break (Noordwijk)
The Spot (Zandvoort)
Strandpaviljoen Deining (Castricum)
Surfschool Foamball (Texel)
Aloha Beachclub (Zuid- Scheveningen)
KSN Noordwijk (Noordwijk)