DEN HAAG - Op zaterdag een bezoek brengen aan het Paleis van Justitie in Den Haag? Dat kan tijdens de Open Dag op zaterdag 11 november aanstaande. Bezoekers krijgen een uniek kijkje achter de schermen. Ze kunnen o.a. nagespeelde rechtszaken bijwonen, naar de banenmarkt of een masterclass volgen. Er is van alles te doen, voor jong en oud!


De open dag is de start van de Week van de Rechtspraak met als thema ‘Open deuren’. Zaterdag 11 november is het zover: tussen 10.00 en 16.00 uur kan iedereen – helemaal gratis – een kijkje nemen achter de schermen bij de rechtspraak. De dag wordt georganiseerd door de rechtbank Den Haag, het Gerechtshof, het College van Beroep voor het bedrijfsleven en het Openbaar Ministerie.

Uniek inkijkje

Altijd al willen weten hoe het grote gebouw bij de A12 er van binnen uitziet? Bekijk de verschillende rechtszalen van binnen en – heel bijzonder – er zijn rondleidingen in het cellencomplex. Daar mag normaal niet zomaar iedereen komen. Dus grijp deze kans op 11 november.

Kinderprogramma

Ook de kinderen worden niet vergeten. Er is een fotohoek om in toga op de foto te gaan, een kleurhoek en een speurtocht.

Orde in de rechtszaal!

In het Paleis van Justitie draait het natuurlijk om rechtszaken. Tijdens de open dag worden verschillende zaken nagespeeld. Van een familiezaak over een echtscheiding, een spannende strafzaak over diefstal tot een bestuursrechtzaak over de wolf. Het gaat om zaken die in het echt heel vaak voorkomen. Rechters, officieren van justitie en griffiers spelen alle zittingen na.

Voor iedereen

Loop ook rond over de informatiemarkt en de banenmarkt. De medewerkers van de Rechtbank, het Gerechtshof, het College van Beroep voor het bedrijfsleven en het Openbaar Ministerie vertellen graag meer over hun werk. Ook de Reclassering, het Juridisch Loket, Slachtofferhulp en de Balie zijn erbij. Tijdens de open dag kan iedereen zien wat er gebeurt in het Paleis van Justitie en dat de rechtspraak toegankelijk is voor iedereen. Want het gaat vaak om gewone dingen, die iedereen kunnen overkomen.

LOCATIE EN TIJD

De open dag van het Paleis van Justitie in Den Haag is op zaterdag 11 november van 10.00 tot 16.00 uur, Prins Clauslaan 60, 2595 AJ Den Haag. Bekijk hier het hele programma.