DEN HAAG - De eerste Historische Trekvaartdag in Leiden, Leidschendam-Voorburg en Den Haag was een succes! Op 15 april 2023, de eerste mooie voorjaarsdag, borrelde het van de activiteiten. De dag trok honderden bezoekers. Iedereen genoot van de boten, het cultureel erfgoed en van de zon. De Vliet glinsterde in volle glorie.

De dag en het vaarseizoen werden officieel geopend met het hijsen van de Historische Trekvaartdag-vlag bij de sluis van Leidschendam. Dit verzorgde gedeputeerde Willy de Zoete van de Provincie Zuid-Holland. Een fleurige botenparade leidde de alom kleurige dag in! Een schip met burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg en wethouder Saskia Bruines van Den Haag voer voorop. Gevolgd door sloepen van onder meer raadsleden, watersporters en de versierde sleep van Scouting Hubertus-Brandaan. Door de combinatie van Historische Trekvaartdag en Erfgoeddag Leidschendam-Voorburg waren er volop, veelal gratis activiteiten. In Voorburg marcheerde Forum Hadriani met veel tromgeroffel door de straten. Daar stelde burgemeester Martijn Vroom, bijgestaan door de wethouders, de dorpspomp in gebruik en opende daarmee het culturele seizoen.

Vele vrijwilligers
Vele vrijwilligers maakten de activiteiten mogelijk. Van een fietstocht langs het industrieel erfgoed in Den Haag, ambachtsvrouwen aan het werk bij Molen De Vlieger, tot locatietheater op een historisch schip in Leiden. Op het Pieterskerkplein in Leiden startten veel bezoekers een historische wandeling vanaf de VVV-kraam. In Huygenskwartier Voorburg waren kraampjes van stichtingen die ons erfgoed een warm hart toedragen. Bij Drievliet (waar drie vlieten samenkomen) hield Theo Pronk van Stichting Verborgen Stad een lezing. Dat deed hij ook in Leiden op een historisch schip. Pronk vertelde over een virtuele tijdreis naar de 17e eeuw. Wendy Hofman, organisatie Historische Trekvaartdag, vertelt hierover: ‘Via de (gratis) app Canals5D laten we mensen graag kennismaken met de historie rondom de trekschuit, ook wel de intercity van de 17e eeuw genoemd. De trekvaarten brachten onze regio tot bloei. In de app vindt u vele digitale hotspots in Leiden, Leidschendam, Voorburg en Den Haag, maar ook in Delft en Rotterdam.’

Steden langs de Vliet
De Historische Trekvaartdag verbond succesvol de steden en locaties langs de Vliet met elkaar. Bezoekers konden gratis meevaren met een pendelboot van De Ooievaart of van De Leidse Rederij. De schepen voeren van Leiden naar Leidschendam en van Den Haag naar Leidschendam, en vice versa. Ook reden er historische HTM-bussen tussen de steden.

Noteer alvast!

De volgende Historische Trekvaartdag is gepland op zaterdag 13 april 2024. Houd de socials van de Historische Trekvaartdag in de gaten, bekijk te zijner tijd historischetrekvaart.nl voor het programma. Hofman: ‘In 2023 zijn we begonnen met bovengenoemde drie steden, maar uitbreiding richting Delft en Rotterdam in het zuidwesten en Gouda en Vleuten in het midden van het land, ligt in het verschiet. Doel is de Zuid-Hollandse trekvaarten echt te beleven!’