DEN HAAG - De twee kunstenaars Mathijs Vissers en Pablo Slenders onthulden afgelopen week hun Den Haag kunstwerk. Een werk dat op een erg innovatieve manier tot stand kwam. Via een social media groep vroegen deze twee kunstenaars waar echte Hagenezen nou trots op zijn in hun stad.

Na honderden reacties hadden ze een mooi en eerlijk overzicht van wat nou typisch Den Haag is. Daarna doken ze de archieven in van bijvoorbeeld het Rijksmuseum en de Haagse school. De meest prachtige historische beelden werden samen met foto's en een eigen toets verwerkt tot een 2 meter breed kunstwerk. Op deze manier probeerden de kunstenaars de trots van de stad weer te geven. "Het is echt een zoekplaatje geworden. Het is leuk om in de galerie mensen uit te dagen om het Haagse Hopje of Haagse Harry te zoeken." Vertelt Pablo "Vooral kinderen zijn daar opvallend snel in". En dat het kunstwerk de gevoelige snaar raakt blijkt wel uit de vele verzoeken die zij via de mail krijgen of er puzzels of posters van gemaakt kunnen worden. "Voor nu focussen we op het kunstwerk, dat verhaal verdient het in de eerste plaats om verteld te worden, maar wie weet wat er daarna gaat gebeuren." Vertelt Slenders lachend.

Er zitten meer dan 25 herkenbare beelden in het werk, voor de doorgewinterde Hagenees leuk om te zoeken, maar ook oude archiefbeelden uit het Rijksmuseum. De stijl van de twee kunstenaars kenmerkt zich door de vele details, je ziet steeds weer nieuwe dingen. “Zoek bijvoorbeeld een aantal ooievaren die we er in verborgen hebben. Dat hoort ook echt bij onze stijl, we willen niet dat je na één keer alles weet over het kunstwerk”.

"Ik heb zelfs al een mail gehad van iemand uit de politiek die op de foto wilde met het kunstwerk. Hoe mooi het ook is dat iemand wil laten zien waar zijn hart ligt, maar dit kunstwerk is niet gemaakt om een politiek wit voetje te halen. Dit kunstwerk is gemaakt voor de mensen in Den Haag."

Het kunstwerk is t/m 20 maart live te bekijken aan de korte Vijverberg 2, het verzamelgebouw waar doorgaans tientallen kunstenaars hun werken exposeren. Daar is het beeld van 2 meter gratis voor publiek om te bekijken.Of kijk op de website www.arttri.be/denhaag