DEN HAAG - In november opent in hartje Den Haag, op Plaats 22, een nieuw bezoekerscentrum over het Binnenhof. In het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie kunnen bezoekers binnenkort alles te weten komen over de voortgang van de renovatie van het Binnenhof, de archeologische vondsten op het Binnenhof en de 800-jarige geschiedenis van het complex.

Het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie is gerealiseerd door het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) dat verantwoordelijk is voor de renovatie van de Eerste en Tweede Kamer, Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken. The Hague & Partners, de marketing & acquisitieorganisatie van Den Haag, gaat de bemensing in het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie verzorgen.

The Hague & Partners heeft ruime ervaring met informatievoorziening aan bezoekers. Niet alleen online via denhaag.com, maar ook offline met The Hague Info Store (THIS) – de VVV-vestiging op het Centraal Station – en met de coördinatie van de Ambassade van Den Haag; de pool van vrijwilligers die bezoekers vriendelijk wegwijs maken in de stad. Daarnaast gaat The Hague & Partners zich richten op het creëren naamsbekendheid van het Informatiecentrum en het bevorderen van bezoeken aan het centrum.

Renovatie


Het Binnenhof is al eeuwenlang het centrum van de Nederlandse politiek en één van de bekendste bezienswaardigheden van Den Haag. Haar ontstaan gaat terug tot de bouw van een kasteel door de graven van Holland, die er sinds de dertiende eeuw hun residentie hielden. Ook vandaag de dag heeft de minister-president, de hoogste politieke bestuurder van Nederland, zijn kantoor in het Torentje.

De renovatie van het Binnenhof is in september 2021 gestart. Het Binnenhofcomplex omvat zo'n 4000 vertrekken, ruimten, kamers, zalen, gangen, zolders en kelders. Het totale vloeroppervlak is bijna 90.000 vierkante meter. De gebouwen zijn voor het grootste deel hoog monumentaal. De renovatie is dringend nodig om iedereen weer een veilige en gezonde werkplek te geven. Bovendien moet het Binnenhofcomplex goed toegankelijk zijn en blijven.

De renovatie van het Binnenhof zorgt voor het behoud van 800 jaar cultureel erfgoed. Na de renovatie kunnen de gebruikers van het Binnenhof weer op een verantwoorde, duurzame en moderne manier werken.

Bijzonder

Het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie opent op Plaats 22 en is gratis te bezoeken. In het bezoekerscentrum vindt men straks nieuws en actualiteiten rondom de renovatie, informatie over de historie van het Binnenhof, archeologische vondsten en andere wetenswaardigheden. Het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie blijft open tot aan het einde van de renovatie, naar verwachting 2028.

Sander Hanenberg: "We zijn blij dat we van het Rijksvastgoedbedrijf de opdracht hebben gekregen om de bezoekers van het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie van informatie te voorzien. Zo kunnen we ondanks de renovatie van één van de grootste publiekstrekkers van Den Haag de bezoekers toch iets laten beleven van het Binnenhof."

Peter van Leeuwen, aankomend programmadirecteur Renovatie Binnenhof, zegt: "In het Informatiecentrum kunnen de bezoekers ervaren hoe omvangrijk en bijzonder de renovatie is, meer leren over de geschiedenis van het Binnenhof en de archeologische vondsten uit de 800-jarige geschiedenis van het complex bekijken. Dankzij de samenwerking met The Hague & Partners kunnen we iedereen vijf dagen per week van harte uitnodigen om langs te komen."

Het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie wordt in november feestelijk geopend. Daarna zal het open zijn van woensdag tot en met zondag.