DEN HAAG - De vogelgriep is terug van weggeweest. Ook Dierenambulance Den Haag is alweer meerdere malen met deze vervelende ziekte in aanraking gekomen. Vogelgriep kan besmettelijk zijn voor mensen en daarom waarschuwt de dierenambulance: “Pak een vogel die je verdenkt van vogelgriep, levend of dood, nooit op!”

Het is belangrijk dat zowel levende als dode dieren snel weggehaald worden. Hier kun je de dierenambulance voor bellen. Anouk Korporaal van de Dierenambulance Den Haag: “Vanwege het grote besmettingsgevaar gaan wij zorgvuldig om met andere dieren in de ambulance, de gezondheid van onze chauffeurs en het tussendoor ontsmetten van de ambulances. Wij hopen op ieders begrip wanneer wij extra maatregelen moeten nemen. In sommige gevallen kost het meer tijd om een met vogelgriep besmet dier weg te halen.”

Momenteel lijkt de vogelgriep het meest voor te komen bij ganzen, zwanen, eenden en kleinere weide- en watervogels. Ook roofvogels worden soms slachtoffer door het eten van andere vogels. In theorie is de vogelgriep voor alle vogels besmettelijk, dus wees alert.

Symptomen bij verdachte vogels
De vogels gedragen zich vreemd. Zichtbare symptomen kunnen zijn:
apathisch gedrag neurologische-/coördinatieproblemen bibberingen kop en nek rondjes zwemmen of draaien zwiepen met nek snot/slijmuitvloei snavel/ogen blauwe, vergrote ogen overmatig gapen/krabben lijkt een vroeg stadium

Dode vogel(s) gevonden?
Nogmaals, pak ze niet op! Bel de lokale dierenambulance om de vogel weg te komen halen.

Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vind je een kaart waar in Nederland besmette dode wilde vogels zijn gevonden: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/vogelgriep-preventie-en-bestrijding/monitoring-wilde-vogels