DEN HAAG - In Nederland leven naar verwachting 40.000 vrouwen met chronische lymfoedeemklachten in borst, oksel of rug als gevolg van de borstkanker behandeling. Voor de behandeling van deze ernstige en chronische medische aandoening ben je aangewezen op het bezoeken van een oedeemtherapeut. Deze behandelingen geven tijdelijk verlichting maar om het te onderhouden bezoek je de oedeemtherapeut met enige regelmaat, vaak wekelijks, jaar in, jaar uit.

Dit trof ook Anita Schimmel, een van de initiatiefneemsters van Stichting Bratelle. Zij kreeg in 2015 borstkanker en als gevolg daarvan chronisch lymfoedeem.
Anita Schimmel: “Ik noem het onzichtbaar leed. Voor de buitenwereld ben je genezen van borstkanker en daarom wordt er niet over gesproken, terwijl het nooit meer over gaat en je belemmerd wordt in je bestaan. Voor mij was geen mooie en goed werkende beha te koop. Ik was 52 toen ik borstkanker kreeg en ik vond het onverteerbaar dat ik misschien nog 30 jaar met pads in mijn beha rond moest lopen of van die afschuwelijke medisch ogende beha’s zou moeten dragen.”

Anita liet het er niet bij zitten, zij zegde haar baan op en ontwikkelde samen met haar collega’s Anneke en Mariette een vrouwelijke beha met masserende werking. Haar chirurg zag het resultaat en vond dat zij dit niet voor zichzelf mocht houden omdat er duizenden vrouwen in Nederland en daarbuiten last hebben van lymfoedeem na een borstkankerbehandeling. Zo geschiedde. De drie dames startten samen Stichting Bratelle.

Anneke, Anita en Mariette zijn op maandag 14 maart te gast bij Fysiotherapie De Dreef, De Dreef 78, 2542 NK Den Haag tussen 11:00 – 15:00 uur. Er wordt op afspraak gewerkt. Voor een afspraak kunt u bellen met 06-46457344 of stuur een e-mail naar info@bratelle.nl om een afspraak in te plannen.