DEN HAAG - Vanaf vandaag kun je als bloeddonor bij Sanquin Bloedbank in Den Haag op afspraak bloed komen geven. Met het 'MijnOproep' systeem laten bloeddonors weten dat ze langskomen voor hun donatie en wordt er een stoel voor hen gereserveerd. Hierdoor weten donors dat ze niet in de rij hoeven staan.

Sanquin roept voortdurend donors op om te komen doneren. De oproepen hiervoor worden afgestemd op welke bloedgroepen de ziekenhuizen nodig hebben. Als een donor een oproep krijgt, had hij of zij tot nu toe twee weken de tijd om binnen te komen lopen, bijvoorbeeld bij de vestiging in Den Haag, aan de Monseigneur Nolenslaan 7.

Woordvoerder Merlijn van Hasselt: "Die manier van oproepen kent zijn beperkingen. Want onze donors komen vrijwillig langs, en willen dan ook graag dat dat soepel gaat. Maar op sommige momenten is het erg druk. Dan kan het gebeuren dat donors lang moeten wachten voor ze kunnen doneren. Voor hen frustrerend, en het geeft bovendien veel drukte op de locatie."

Tijdslot

Met het nieuwe systeem kiezen donors die een oproep krijgen een tijdslot van een half uur waarbinnen ze binnen kunnen komen. Hierdoor weet Sanquin hoeveel mensen er komen, en komen er niet meer mensen dan er stoelen beschikbaar zijn. Mensen zijn daardoor ook sneller klaar met hun donatie. Proeven hiermee op andere vestigingen zijn positief ontvangen.

'MijnOproep' wordt binnen Sanquin stapsgewijs ingevoerd. Eerder gingen de bloedbanken in Delft, Gouda en Rotterdam al over. Vanaf 5 september introduceert ook Den Haag het nieuwe systeem. Het is de bedoeling dat alle Sanquin locaties eind dit jaar met 'MijnOproep' werken. Op sanquin.nl/mijnoproep kun je zien welke locaties werken met doneren op afspraak.