DEN HAAG - De provincie heeft na de eerste aanvraagronde bijna €300.000 uitgekeerd om journalistieke producties mogelijk te maken in Zuid-Holland. Het provinciale Zuid-Hollands Mediafonds keerde ruim €153.000 uit aan mediaorganisaties en journalisten in Zuid-Holland om journalistieke producties te maken. Ruim €141.000 ging naar het Leids Mediafonds en het dit jaar gestarte Mediafonds Delft.


In december 2020 ging de Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Zuid-Hollandse Journalistiek open, bedoeld om de kwaliteit van de lokale en regionale journalistiek te ondersteunen en te stimuleren. Gemeenten met een gemeentelijk mediafonds konden een bijdrage krijgen naast hun eigen investering.

Onafhankelijke commissie
Journalisten en mediaorganisaties konden in januari een aanvraag indienen bij het Zuid-Hollands Mediafonds om een bijdrage te krijgen voor een journalistieke (kwaliteits)productie. De producties zijn beoordeeld en geselecteerd door een externe, onafhankelijke deskundigencommissie. Deze commissie bestond oorspronkelijk uit 5 leden. Commissielid Esther Habers heeft haar lidmaatschap voor de start van de eerste ronde neergelegd, omdat het niet te combineren bleek met haar dagelijkse werk. Met haar vertrek bestaat de commissie uit 4 leden.

8 aanvragen toegekend
In totaal kwamen 39 aanvragen binnen. Producties die op Leiden of Delft betrekking hadden, waren uitgesloten omdat daar de gemeentelijke mediafondsen al actief zijn met co-financiering van de provincie. 8 aanvragen van de 39 zijn toegekend tot een bedrag van €153.632. Het gaat om de volgende mediaorganisaties en projecten:

  • DeGouda / GoudaFM: longread en podcastreeks over de chemische fabriek Croda in woonwijk Gouda.

  • Omroep Rijnmond / RTV Slogo: tv-documentaire, longreads en live-radiodebat over drugsgebruik op Goeree-Overflakkee.

  • Leidsch Dagblad: publicaties over de Katwijkse visserij voor krant en website.

  • Freelance via Leidsch Dagblad: publicaties over de toekomst van de Bollenstreek voor krant en website.

  • Hart van Holland: print- en onlineproducties over de effecten van de komst van duizenden nieuwe woningen in de gemeente Zuidplas.

  • Freelance via lokale omroep Open Rotterdam: podcast-serie over de verkoop van Recreatieoord Hoek van Holland en de spanning tussen recreanten en de nieuwe eigenaar.

  • Weekblad Westvoorne / Groot Hellevoet: serie publicaties over de impact van de Blankenburg-verbinding voor Voorne-Putten.

  • Freelance via Omroep West: tv-documentaire en podcast over het werk van de reddingsbrigades langs de Zuid-Hollandse kust.


Tweede ronde in september
In september 2021 volgt een tweede aanvraagronde van het Zuid-Hollands Mediafonds. Er is dan nog €361.000 beschikbaar.

Oproep
Een groot deel van de aanvragen is afgewezen omdat zij niet aan de aanvraagvereisten voldeden. Zo staat de regeling open voor vrijgevestigde journalisten en mediaorganisaties. Een aantal aanvragen kon naar het oordeel van de selectiecommissie niet als mediaorganisatie worden aangemerkt. Verder is de regeling bedoeld om concrete journalistieke producties te helpen maken, en niet om redactiecapaciteit financieel te ondersteunen. Tot slot bleef een aantal voorstellen steken onder bepaalde kwaliteitsscores in de regeling. Oud-journalist en voorzitter van de selectiecommissie, Eva Kuit: “Sommige voorstellen waren in potentie wel goed maar dienden nog verder uitgewerkt te worden. Dat hebben we ook aangegeven bij de onderbouwing. We hopen dus dat we die voorstellen straks weer terugzien, eventueel aangevuld met een extra solide mediapartner.” Kuit zou journalisten in heel Zuid-Holland willen oproepen na te denken over goede voorstellen voor de ronde in september. Ook roept zij multiculturele mediaorganisaties op mee te doen die nu afwezig waren.