LEIDSCHENDAM - Op zaterdag 15 april 2023 klinkt om 12.00 uur het officiële startsein van de Historische Trekvaartdag en van het vaarseizoen in de sluis van Leidschendam. Gedeputeerde Willy de Zoete-van der Hout van de Provincie Zuid-Holland verricht de officiële opening. Ook burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg zijn aanwezig. Alle inwoners van Leidschendam-Voorburg, Leiden en Den Haag zijn uitgenodigd!

Mevrouw De Zoete werkt als lid van het college van Gedeputeerde Staten graag, samen met partners en inwoners, aan een nog mooier Zuid-Holland. De Historische Trekvaartdag is daarvan een uitstekend voorbeeld. Kijk op historischetrekvaart.nl voor het uitgebreide programma dat deze dag wordt georganiseerd in Leiden, Leidschendam-Voorburg en Den Haag. De Historische Trekvaartdag verbindt steden en locaties langs de Vliet. Er is van alles (veelal gratis) te doen. Ook rijden er historische HTM-bussen tussen de steden. Er varen pendelboten van De Ooievaart en van Schuitjevaart tussen Den Haag en Leidschendam-Voorburg en tussen Leiden en Leidschendam-Voorburg en vice versa (beide gratis). Ga aan boord, ontdek en geniet!

Volop activiteiten
Door de combinatie van Historische Trekvaartdag en Erfgoeddag Leidschendam-Voorburg zijn er die dag volop activiteiten. In Leiden kunt u bijvoorbeeld genieten van locatietheater aan boord van een historisch schip en daarna op een rondvaartboot naar Leidschendam stappen. In Leidschendam kunt u Houtzaagmolen De Salamander bezoeken en dan met een rondvaartboot naar de Dunne Bierkade om het huis waar Jan van Goyen werkte aan het Haags Stadspanorama te bekijken. Of maak een begeleide fietstocht door de Binckhorst langs Haags industrieel erfgoed, met verhalen over de Haagse trekvliet. Wie liever zelf fietst of wandelt, kan de route Schatten aan de Vliet door Leidschendam-Voorburg volgen (lvverrast.nl/activiteit/schatten-aan-de-vliet). Beleef gelijk de feestelijke opening van de dorpspomp in Huygenskwartier Voorburg door burgemeester Martijn Vroom (13.30 uur). Of haal een fiets- of wandelroute door Leiden bij de VVV in Leiden, die speciaal voor 15 april op het Pieterskerkplein staat.

Virtuele tijdreis
Om de trekvaart van toen echt te beleven, heeft Stichting Verborgen Stad een soort Google Streetview van de 17e eeuw gemaakt, in 5D! Theo Pronk, Stichting Verborgen Stad, zegt hierover: ‘De Trekvaart is het eerste openbaar vervoerssysteem ooit, uit een tijd dat Holland het economisch centrum van de wereld was. Canals5D.nl biedt een tijdreis óver deze trekvaarten in Virtual Reality. Neem een kijkje in de 17e eeuw, lees over wat je ziet en ontmoet de mensen die toen over het water reisden’. Of download de (gratis) app Canals5D.

Wandelen, fietsen en varen
U vindt zo’n virtuele hotspot op het Rapenburg in Leiden, ter hoogte van de oude Universiteitsbibliotheek. Maar ook aan de Breestraat, de Kloksteeg en op het Vrouwekerkplein in Leiden. In Voorburg vindt u deze bij de Kippetjesbrug (Hoekweg, aan de Vliet) en in Leidschendam is het sluisgebied in de 17e eeuw te zien. Houd de socials van de Historische Trekvaartdag in de gaten, bekijk historischetrekvaart.nl voor het programma en de schema’s voor de pendelbussen en -boten. Wandel, fiets of stap aan boord en beleef de historische trekvaart op 15 april!