DEN HAAG - Vanaf 4 maart 2024 gaat Groene Tuinen in Hollandse Duinen inwoners van Zuid-Hollland helpen met het vergroenen van stukjes tuin. De reden: elke vierkante meter meer groen is winst voor mensen, planten en dieren. Om inwoners op weg te helpen, kunnen ze op groenetuinen.nu gratis tuinontwerpen en daarbij behorende boodschappenlijstjes van planten downloaden. De tuinontwerpen en boodschappenlijstjes zijn samengesteld door erkende tuinarchitecten.

Nu kan iedereen zelf aan de slag met het vergroenen van zijn of haar tuin. Ook als je geen groene vingers hebt”, zegt Tineke Hummelen van Nationaal Park Hollandse Duinen, dat initiatiefnemer is van groenetuinen.nu. “De planten die we voorstellen zijn makkelijke planten die weinig onderhoud nodig hebben. We hopen dat het mensen een duwtje in de rug geeft en voor meer groen gaat zorgen. Nu zijn we de provincie met het minste groen in Nederland. Het vergroenen van tuinen is goed voor het klimaat, de biodiversiteit en een prettige leefomgeving.”

Tuinontwerp op maat
Inwoners die hun tuin willen vergroenen, kiezen zelf een tuinontwerp op maat, afhankelijk van de grote van het stuk dat ze willen vergroenen (aantal vierkante meter) en de zonsituatie (zon, half-half, schaduw). Aan de hand daarvan krijgen ze een boodschappenlijstje waarop staat welke planten ze nodig hebben, en hoeveel. Elk ontwerp is opgedeeld in drie rijen. Vooraan staan de kruipers tot 20 centimeter, dan planten tot 80 cm en op de derde rij komen planten tot 250 cm.

Inheemse soorten

Tuinarchitect Eveline de Heij over de invulling van de boodschappenlijstjes. “We werken uitsluitend met inheemse soorten. Planten die al sinds de laatste ijstijd 10.000 jaar geleden in het gebied van Nationaal Park Hollandse Duinen voorkomen. Ze zijn gewend aan ons klimaat en passen zich daarop aan. Ze doen het automatisch goed, gaan niet snel dood en hebben weinig verzorging nodig. Mensen hebben er geen omkijken naar.” De boodschappenlijstjes kunnen ze uitprinten en meenemen naar het tuincentrum.

Praktische tips
Naast gratis tuinontwerpen voor het vergroenen van stukjes tuin en boodschappenlijstjes van planten kunnen inwoners van Zuid-Holland op groenetuinen.nu ook terecht voor nuttige informatie en praktische tips over tuinieren, van basisprincipes van bodemvoorbereiding tot het planten van evergreens voor een groene wintertuin. Mensen worden op allerlei mogelijke manieren ondersteund om hun tuin te vergroenen.

Prettige leefomgeving

Meer groen betekent minder steen. Daardoor kan regenwater beter weglopen, blijft het grondwater op peil en lopen riolen niet onder. Het zorgt ook voor stabiele ecosystemen, zodat er veel verschillende soorten planten en dieren kunnen leven. En, ook niet onbelangrijk, meer groen zorgt voor een prettige leefomgeving. Het vermindert stress, nodigt uit tot bewegen en stimuleert sociale contacten. ‘Buurman, wat staan je ooievaarsbek en stinkend nieskruit er mooi bij!’