DEN HAAG - Het debatteam van het Segbroek College uit Den Haag is afgelopen vrijdag Nederlands Kampioen Debatteren vmbo geworden. Het is voor het derde opeenvolgende jaar dat de Haagse scholieren de nationale titel bemachtigen. Vanuit heel Nederland kwamen tweeëntwintig scholierenteams naar het Revius Lyceum in Doorn om te debatteren over actuele onderwerpen zoals pesten en de invloed van jongeren op de politiek. Na drie rondes werden de debaters van het Segbroek op basis van het totale aantal punten tot winnaars uitgeroepen. Stichting Nederlands Debat Instituut organiseert het toernooi in samenwerking met haar financiële partners en de school uit Doorn.

Respectvol communiceren


"Het niveau lag indrukwekkend hoog. Felicitaties aan de debaters van het Segbroek College. Alle deelnemers van het NK Debatteren vmbo kunnen trots zijn op zichzelf. Niet alleen vanwege de sterke argumenten, presentatievaardigheden en het teamwork, maar zeker ook vanwege de respectvolle manier van luisteren en omgaan met elkaar. De jeugd heeft de toekomst en vrijdag werd dat maar weer eens bewezen." Aldus Josje van der Meer, directeur van organisator Stichting Nederlands Debat Instituut.

Verbinding

Op het NK Debatteren vmbo wordt gewerkt met een zogeheten 'opgelegd standpunt'. Van der Meer: "Eén team is voor en één team is tegen de gegeven stelling. Aan welke kant deelnemers staan krijgen ze pas vlak voor het debat te horen. Door te werken met een opgelegd standpunt dagen we leerlingen uit om zich te verplaatsen in verschillende meningen en opvattingen. We zoeken dus de verbinding op in tijden van polarisatie. "

De debatteams moeten vervolgens de jury overtuigen waarom hun standpunt het sterkst is. "De jurypoule bestaat uit een grote groep mensen uit het bedrijfsleven, onderwijs, politiek en andere (oud)debaters. Zij beoordelen de teams op presentatie, argumentatie en teamwork. Goed naar elkaar luisteren en onderbouwd reageren zijn daarbij belangrijke leerpunten." Deze 15e editie werd er gedebatteerd over de stellingen:

1. Elke politicus moet een week per jaar meelopen met een leerling op een vmbo-school.
2. Gymlessen op school moeten door militairen worden gegeven.
3. Pesters moeten een taakstraf krijgen.Dit jaar behaalde het team van het Segbroek College de meeste punten. Het Calvijn College uit Goes pakte het zilver en de leerlingen van het PENTA College De Oude Maas uit Spijkenisse gingen met het brons naar huis. De volledige uitslag en alle deelnemende scholen vind je hier: https://schooldebatteren.nl/nieuws/uitslag-nk-debatteren-vmbo-2023-2024/

Stichting Nederlands Debat Instituut organiseert het NK Debatteren ook voor de onderbouw, havo/vwo en mbo. Meer informatie vind je op: www.schooldebatteren.nl

Over Stichting Nederlands Debat Instituut


Stichting Nederlands Debat Instituut zet zich al 25 jaar in om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren overtuigender durven spreken, zorgvuldiger leren luisteren en altijd nieuwsgierig blijven naar de ideeën van anderen. Dat doet de stichting door het organiseren van landelijke en regionale debattoernooien, het geven van debattrainingen in de klas, het verzorgen van bijscholing aan docenten en het ontwikkelen van lesmateriaal. De stichting werkt op honderden scholen in het primair en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.