SCHEVENINGEN - Op 11 november 2023 om 11 uur wordt wereldwijd herdacht dat 105 jaar geleden een einde kwam aan de Grote Oorlog, die vele tientallen miljoenen slachtoffers heeft gemaakt.


Het is goed om hier jaarlijks bij stil te staan. Nederland was neutraal en dus niet direct bij deze wereldcatastrofe betrokken. Maar deze oorlog liet hier wel zijn sporen achter. Honderden gesneuvelde buitenlandse militairen spoelden aan. Ze werden begraven waar ze aan land kwamen. Ook in Den Haag (Kerkhoflaan) ligt een Engels oorlogskerkhof. In deze oorlog vielen ook Nederlandse slachtoffers Voornamelijk op zee. Onderzeeboten en mijnen leverden gevaar op. En zowel Duitsers als Engelsen vielen vanuit de lucht en op het water Nederlandse schepen aan. Ruim 300 Scheveningse vissers zijn hierbij omgekomen.

Ter nagedachtenis aan deze mannen werd in 1921 een monument opgericht. En bij deze plek aan de Scheveningse Weg (ter hoogte van de Frankenslag, langs de trambaan) wordt op zaterdag 11 november om 11 uur een herdenking gehouden. U bent welkom om aan deze mannen, die in deze oorlog stierven tijdens hun werk, eer te betonen opdat zij niet vergeten worden.

De sobere herdenking bestaat uit een moment stilte en het leggen van een krans en bloemen bij het monument.