WASSENAAR -Kasteel de Wittenburg in Wassenaar is een prachtig uitkijkpunt rijker. Het uit 1901 daterende rijksmonumentale kasteel heeft onlangs de kasteeltoren volledig gerestaureerd en toegankelijk gemaakt. Gedeputeerde Meindert Stolk en wethouder van Wassenaar Ronald Zoutendijk hebben in bijzijn van kasteeldirecteur Ralf Meppelder en een groot aantal genodigden de toren op 8 mei 2024 feestelijk geopend.


Ook het omliggende terrein wordt mede dankzij subsidie van de provincie teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat. De tuinen én hun zichtlijnen worden hersteld en toegankelijk gemaakt voor wandelaars en fietsers. De vijverkade is gerepareerd en het kasteelplein wordt opnieuw ingericht. Gemeente Wassenaar herstelt het naastgelegen parkbos en verbindt deze weer met het kasteel, zodat het oorspronkelijke landgoed weer één geheel is.

Meindert Stolk, gedeputeerde voor de provincie Zuid-Holland: “De provincie vindt het belangrijk dat kastelen, landgoederen en buitenplaatsen in Zuid-Holland behouden blijven en zoveel mogelijk toegankelijk zijn voor iedereen. De relatie tussen het huis, het park en de omgeving is daarbij uniek. Nog steeds kunnen wij in de overvolle Randstad de drukke stad ontvluchten en ons erfgoed beleven in deze groene oases van Hollands Buiten, zoals onze erfgoedtafel Landgoederenzone het gebied noemt. De provincie draagt er dan ook graag aan bij om dit mogelijk te blijven maken.”

Hoogste punt van Wassenaar
Op de bovenste etage van de kasteeltoren bevind je je op één van de hoogste punten van Wassenaar. Mede door de hier geplaatste verrekijker heb je een schitterend uitzicht. De bouw van de toren kent een bijzonder verhaal. Toen deze helemaal klaar was, is er nog een verdieping tussen gezet omdat de toenmalige opdrachtgever hem toch niet hoog genoeg vond. In de Tweede Wereldoorlog is Kasteel de Wittenburg door de bezetter gevorderd. Sporen uit deze tijd zijn nog altijd aanwezig in de toren.

Kasteel de Wittenburg is klaar voor de toekomst en nog beter toegankelijk voor publiek. Op korte termijn zullen er in het kasteel ook rondleidingen worden verzorgd, waarbij een bezoek aan de kasteeltoren natuurlijk niet mag ontbreken.

Kasteeldirecteur Ralf Meppelder: “De toren wordt nu al bezocht door nieuwsgierige hotelgasten. Het zijn in totaal 5 trappen op en dan ben je op ruim 45 meter hoogte. Je hebt dan ook een prachtig uitzicht over de bossen en landgoederen van Wassenaar en de skyline van Den Haag. Met de opening van de toren willen we de rondleidingen door het kasteel meer attractief maken voor bezoekers.”

Dag van het kasteel
Tweede Pinksterdag is de landelijke Dag van het Kasteel. Kastelen, buitenplaatsen en landgoederen in Zuid-Holland, waaronder Kasteel de Wittenburg, openen dan hun deuren. Een mooie gelegenheid om een kijkje te komen nemen. Bekijk de deelnemende locaties.