DEN HAAG - Hartonderzoeken met behulp van MRI, het behandelen van slaapproblemen en nierdialyse: het zijn 3 voorbeelden van zorg waarin HMC uitblinkt. De STZ (Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen) heeft daarom de topklinische status van HMC verlengd voor de MRI cardiologie, het Slaapcentrum en dialyse. Het zijn 3 expertises waarbij patiënten voordeel hebben van innovatie en onderzoek.


MRI Cardiologie: onderzoek met de nieuwste technieken

De afdelingen Radiologie en Cardiologie van HMC werken al meer dan 25 jaar goed samen bij het onderzoeken van hartziekten. Het specialistisch team heeft hierdoor veel kennis opgebouwd. Vooral in hartonderzoeken met behulp van MRI en CT-scan blinken we uit.

HMC behandelt ieder jaar 9.000 patiënten met hartklachten op de Spoedeisende Hulp en meer dan 25.000 patiënten met een probleem van het hart op de polikliniek. En met succes: de meeste mensen herstellen goed van een hartinfarct of het plaatsen van een pacemaker.

“We onderzoeken in HMC steeds hoe we onze zorg kunnen verbeteren,” vertelt radioloog Dirk Kaandorp. “Innovatie zit in ons DNA. De patiënt kan ervan uitgaan dat we alles doen om het onderzoek zo prettig mogelijk te laten verlopen. Ondertussen willen we zo snel mogelijk de maximale informatie naar boven krijgen. Dit doen we met hulp van de laatste technieken.”

Het gaat dan bijvoorbeeld om CT- en MRI-scanners met de modernste mogelijkheden: ook op het gebied van hartonderzoeken. Zij helpen artsen om nog sneller en beter te ontdekken wat er aan de hand is met het hart van patiënten. En dat is belangrijk, want hartklachten hebben vaak enorme gevolgen voor het dagelijks leven van patiënten.

Slaapcentrum: verbetering van de kwaliteit van leven voor patiënten

Het Slaapcentrum onderzoekt en behandelt volwassenen en kinderen met slaapproblemen. Bijvoorbeeld slapeloosheid, slaapapneu, rusteloze benen, biologische klok- en ritmeproblemen, slaapwandelen en overdreven slaperigheid overdag.

Slaapklachten komen veel voor. Bijna 1 op de 4 Nederlanders heeft er last van. Het Slaapcentrum biedt al 30 jaar unieke behandelingen van slaapproblemen. Daardoor ziet HMC ieder jaar 1800 nieuwe patiënten, die uit heel Nederland worden doorverwezen naar het Slaapcentrum.

Hier werken de neurologen samen met slaappsychologen op het gebied van slapeloosheid, biologische klokstoornissen, overdreven slaperigheid overdag en bewegingsstoornissen in de slaap. Op het gebied van ademhaling gerelateerde slaapstoornissen wordt er veel samengewerkt met ervaren KNO-, kaak- en longartsen. Zij onderzoeken op verschillende manieren waar de slaapproblemen vandaan komen.

“Gaan de slaapproblemen niet vanzelf over? Dan kun je je moe voelen, prikkelbaar worden en moeite krijgen om je goed te concentreren”, vertelt neuroloog Roselyne Rijsman. “Door het behandelen van slaapklachten wordt de kwaliteit van leven beter voor veel patiënten: op school of werk én privé.”

Nierdialyse: patiënten geholpen door voortdurende vernieuwing

Bij een nierziekte kan dialyse nodig zijn. In HMC kunnen patiënten verschillende vormen van dialyse krijgen. We kijken hierbij goed of de behandeling aansluit bij de persoonlijke situatie en wensen van de patiënt.

“Dialyse heeft veel invloed op het leven van mensen,” vertelt Koen van der Bogt, chirurg in HMC. HMC heeft een STZ-erkenning gekregen voor de toegang tot dialyse. Een dialysepatiënt heeft dat nodig, bijvoorbeeld via een shunt (een verbinding tussen een slagader en een ader) of een peritoneaal katheter (een slangetje dat via de buikwand in de buikholte wordt ingebracht). Door via de nieuwste technieken toegang tot de vaten te realiseren voor dialyse, hebben patiënten minder kans op complicaties van de aangelegde vaattoegang en ook minder klachten tijdens de dialyse. Patiënten hoeven daardoor minder vaak vervelende re-operaties of dotters te ondergaan.

Koen: “Een groot deel van de shunts ontwikkelt zich na operatie niet voldoende om goede dialyse te garanderen, en werkende shunts hebben regelmatig onderhoud nodig. Het is daarom belangrijk om voortdurend te kijken welk soort dialysetoegang voor de patiënt het meest geschikt is, en hoe we het aanleggen en onderhoud van deze toegang kunnen optimaliseren.” De vaatchirurgen, nefrologen, en interventieradiologen zijn gespecialiseerd in het zoeken naar de beste oplossing voor iedere individuele patiënt.

Zo wordt er steeds vernieuwd op het gebied van voorlichting, zorg en manieren van opereren. Op de Dialyseafdeling werken de nierspecialisten (nefrologen) in een behandelteam samen met dialyseverpleegkundigen, physician assistants, diëtisten, maatschappelijk werkers en technici. Ze helpen patiënten om de nieren zo goed mogelijk te laten werken. Het team geeft patiënten advies over voeding en helpt hen om te gaan met de gevolgen van de ziekte in hun dagelijks leven. Verder kunnen de HMC-zorgverleners patiënten voorbereiden op een niertransplantatie als dat voor hen mogelijk is.

Ook internationaal gezien loopt het HMC-team voorop op het gebied van innovatie. Koen: “Zo helpen we dialysepatiënten in HMC met de nieuwste technieken. Patiënten kunnen op hun beurt bijdragen aan nieuwe kennis door mee te doen aan belangrijke wetenschappelijke onderzoeken.”