DEN HAAG - Prinses Beatrix ontving vanochtend een ambachtelijke Moederdag-high tea op Paleis Noordeinde. De Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) organiseerde deze bijeenkomst. Vier jonge talenten uit de Nederlandse bakkerijbranche verzorgden de presentatie rond het thema ‘Het mooiste van Nederland’.
Jorn Nieuwenhuis, Lars van der Laan, Rick Tjoelker en Abigayle Maduro creëerde ieder een molen als showstuk. Ieder stuk toonde het vakmanschap van boulanger en patissier. Daarnaast serveerden zij diverse verfijnde hapjes bereid met typisch Nederlandse ingrediënten.
Innovatieve en traditionele smaken
Rick Tjoelker van Bakkerij Pots in Rolde won eerder dit jaar de Gouden Gard Boulangerie. Hij presenteerde desembroodjes van Hollandse tarwe, belegd met kenmerkende Nederlandse ingrediënten en een quiche met Hollandse asperges, cherrytomaat en ui. Jorn Nieuwenhuis, patissier bij Restaurant Sapna in Wijchen en winnaar van de Gouden Gard Patisserie, creëerde twee friandises; één met gelei van Nederlandse aardbeien, Shiso Purple (kruid/cress) en een cremeux van gebrand hooi op een brosse koekbodem en de ander een cakeje van zonnebloem met kamille, met een citrus koekje en een mousse van lindebloesem en citrus gelei.
Lars van der Laan van De Roset in Heerhugowaard, ontvanger van de Zilveren Gard, creëerde een oranjebloem gevuld met vanille en advocaat met een vleugje kaneel en een ijshoorntje van tuille met aardbei, roomkaas en karamel. Abigayle Maduro, student aan de Bakery Innovation Academy en winnaar van de Zilveren Gard Boulangerie, maakte een croissant molen gevuld met custard en Hollandse kersenjam, en een briochebloem gevuld met kaas en kruiden.
Vakmanschap als culturele waarde
NBOV-directeur Marie-Hélène Zengerink benadrukte: "Het is prachtig hoe jong talent het ambacht levend houdt. Deze momenten laten zien hoe waardevol vakmanschap is voor onze cultuur en samenleving."
Jarenlange traditie als dank
Al sinds begin jaren vijftig biedt de NBOV jaarlijks rond Moederdag iets bijzonders aan de beschermvrouwe van de vereniging. Eerst werd Prinses Juliana geëerd; tegenwoordig ontvangt Prinses Beatrix deze blijk van dankbaarheid voor haar betrokkenheid bij de ambachtelijke brood- en banketbakkers van Nederland.