DEN HAAG -Het meeuwenseizoen is begonnen. Jonge meeuwen springen van de daken en lopen een dag of vijf schreeuwend over straat. Op afstand kijken de ouders mee. Zij voeren het jong en beschermen het, ook tegen ons, mensen. Dierenambulance en Hospitaal Den Haag geeft tips over wat wel en wat niet te doen.

Beschermde dieren

Als het jong gezond is, hoeft u niets te doen. De dierenambulance zal ook niet komen om het jong weg te halen. Anouk Korporaal legt uit: “Jonge meeuwen hebben ongeveer vijf dagen nodig om te leren vliegen en in de tussentijd houden de ouders het jong in de gaten. Meeuwen zijn beschermde dieren volgens de Wet natuurbescherming. Als wij geen goede reden hebben om in actie te komen, dan mogen wij dat simpelweg niet doen. Natuurlijk helpen wij wel als het jong gewond is of als de ouders nergens te bekennen zijn. Wij brengen de meeuwen dan naar Vogelopvang De Wulp of Wildopvang Delft e.o.”

Wat kunt u doen?
  • Is het meeuwenjong niet gewond, heeft hij een volledig verenpak en is hij groter dan een A4’tje? Laat maar lopen. Hij is groot genoeg en komt er wel.
  • Als een volledig pluizig jong op straat loopt, in een binnentuin of op een balkon zit, plaats hem dan terug bij het nest. Het jong is nog te klein om te leren vliegen.
  • Ziet u een jong op of langs een drukke weg, probeer hem dan te verplaatsen naar een veiligere plek. Wel dichtbij, zodat de ouders hem niet kwijt raken.
  • Als een jong gewond is, breng hem naar Vogelopvang De Wulp of bel Dierenambulance Den Haag op 070 – 328 28 28.
  • Als beide ouders spoorloos zijn, bel Vogelopvang De Wulp (070 – 323 15 68) of Dierenambulance Den Haag (070 – 328 28 28) voor advies . U kunt het jong ook zelf bijvoeren met geweekte brokken kattenvoer of hondenvoer tot hij groot genoeg is. Maar pas op, want teveel voeren kan ervoor zorgen dat ze lui worden.
  • Aan het geluidsoverlast is helaas weinig te doen. Bedenk dat deze periode slechts enkele weken duurt.
  • Bij aanvallende ouders in tuinen kunt u een parasol of partytent opzetten of een andere afscherming maken, zodat de meeuwenouders de mensen niet zien en dus ook niet aanvallen.
Het is lastig om jonge meeuwen voor uw gevoel aan hun lot over te laten. Toch is dat het advies van Dierenambulance Den Haag. Anouk Korporaal: “Als zij gezond zijn, dan is dat echt het beste om te doen.”