DEN HAAG - De op dinsdag 13 oktober bekend gemaakte aanscherping van de covidmaatregelen hakken erin, voor bijna elk evenement en elke horecazaak. Ook Make a Change, ‘een festivalweek ramvol oppeppers voor een lekker low-impact stadsleven’, dat deze week door heel Den Haag zou plaatsvinden leek met lege handen te staan. Maar het festival doet zijn naam eer aan.

In de oorspronkelijke opzet konden festivalbezoekers een week lang meedoen aan workshops, dinertours, proeverijen en shopping safaris en zo de vele duurzame initiatieven in Den Haag ontdekken. In kleine groepen, vaak in de open lucht, door de hele stad. Coronaproof, dus. Dat liep anders.

Stadssafari naar pyjamaparty
Mede-organisator Laura Nijhuijs: “We hielden er al een hele tijd rekening mee dat er last-minute aanpassingen nodig zouden zijn. In groepsgrootte, en met mondkapjes bijvoorbeeld. Maar de nieuwste maatregelen waren duidelijk: geen evenementen.” Toch ging de organisatie niet bij de pakken neerzitten. Direct na de persconferentie volgde een brainstorm over een online editie en werd gebeld met de deelnemende bedrijven. “Alleen al het smeden van nieuwe plannetjes gaf ons weer energie. Er kan niet veel meer, maar van wát er nog kan maken we echt een feestje.”

Duurzame dinner party aan huis, bierproeven, paddestoelen kweken
Een belangrijk onderdeel van het festival waren de Tours de Fork. Op 1 avond met de fiets langs 3 duurzame toprestaurants, waar steeds van 1 gang en het verhaal erachter genoten wordt. De 3 tours zijn nu samengevoegd tot 1 duurzaam diner aan huis, dat op zaterdag 24 oktober plaats zal vinden: de Tour de Fork Delivery Dinner Party. Tickethouders krijgen 4 gangen, bereid door 4 verschillende restaurants aan huis bezorgd. Wanneer het diner start mag de laptop mee aan tafel en zo krijg je bij elke gang verhalen te horen van de chefs en uitleg over de gerechten op je bord. De avond wordt gehost door acteurs Jos Nargy en Joep Hendrikx (Poezieboys) en we sluiten af met een gestreamd live-optreden van Bram Wesdorp (Avi on Fire), exclusief voor Tour de Fork gasten.


Daarnaast kun je meedoen aan een online bierproeverij van Haagse brouwerij Eiber en een online workshop oesterzwammen kweken door Haagse Zwam, aan de hand van een thuisbezorgde kweek-kit. Het belooft de kleinste en vreemdste editie ooit te worden, maar de organisatie is blij dat er toch nog iets gevierd kan worden. “Het festival heet niet voor niets Make a Change” aldus Nijhuijs.

24 & 25 oktober bij je thuis
Make a Change festival vindt op zaterdag 24 en zondag 25 oktober plaats, online en via bezorging aan huis. Het aangepaste programma en tickets vind je op www.makeachangefestival.nl

Instagram
@macfestival2020 instagram.com/macfestival2020
Facebook facebook.com/makeachangefestivalDH
www.makeachangefestival.nl