DEN HAAG - Het live tv-event ‘Het is stil in Madurodam’ van de Nationale Kinderherdenking op 4 mei wordt alsnog afgelast. Dat maakt de organisatie zojuist samen met regisseur David Grifhorst (bekend van The Passion), televisieproducent Vincent TV Producties en RTL Nederland bekend. Het besluit volgt op de aangescherpte maatregelen vanuit de overheid, die voorschrijven dat alle bijeenkomsten en evenementen, ook met minder dan 100 mensen, tot en met 1 juni verboden zijn. Deze maatregel maakt het productioneel niet haalbaar om het live tv-programma doorgang te laten vinden.

Het met Augmented Reality verrijkte programma onder regie van Grifhorst is ontwikkeld ten behoeve van de vijfde editie van de Nationale Kinderherdenking en ter gelegenheid van de viering van ’75 jaar vrijheid’ in Nederland, en zou 4 mei op RTL5 tussen 19:00 en 20:00 worden uitgezonden. Op 18 maart besloot de organisatie al dat het live programma zonder publiek zou worden opgenomen. Binnen de op dat moment geldende richtlijnen kon de Nationale Kinderherdenking alsnog een groot publiek bedienen. In verband met de aangescherpte regelgeving in Nederland is nu ook de productie van het live tv-event niet meer haalbaar.

De vier betrokken partijen hebben inmiddels de intentie uitgesproken om het bijzondere project, dat mogelijk gemaakt wordt dankzij diverse fondsen en sponsoren, in 2021 alsnog live te kunnen uitzenden vanuit Madurodam.

Over het live tv-event ‘Het is stil in Madurodam’
In het live tv-event ‘Het is stil in Madurodam’ worden met behulp van de nieuwste live Augmented Reality (AR)-technieken verhalen over oorlog en het belang van leven in vrede en vrijheid op een indringende manier tot leven gebracht voor kinderen en hun (groot)ouders. Het programma is een aanvulling op de (educatieve) projecten rondom de Nationale Kinderherdenking en werkt toe naar de twee minuten stilte en de betekenis daarvan, als gespreksstarter voor gezinnen.

Alternatieve invulling
De organisatie van de Nationale Kinderherdenking werkt momenteel aan een alternatieve invulling van de educatieve projecten en een herdenkingsvorm voor en eerbetoon door kinderen op 4 mei. De uiteindelijke uitvoering hiervan is mede afhankelijk van een mogelijke aanscherping van overheidsrichtlijnen de komende periode.

Voor meer informatie: www.NationaleKinderherdenking.nl