DEN HAAG - NL Cares verzorgt in december de Warme Winter Weken in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Zo bezorgt de stichting eenzame stadsgenoten een fijne kersttijd. Er zijn in totaal 660 vrijwilligers nodig voor de 213 geplande activiteiten in 97 instellingen.

NL Cares doet een oproep aan de inwoners van de vier grote steden om een paar uurtjes vrij te maken en zo een verschil te maken in het leven van een ander en zichzelf. Eenzaamheid is namelijk een maatschappelijk probleem. Corona heeft de eenzaamheid onder kwetsbare mensen enorm vergroot, bijvoorbeeld onder ouderen, mensen met een beperking en daklozen. Zeker nu er voor het tweede jaar op rij maatregelen zijn die het samenzijn beperken. Rond de feestdagen is dit extra voelbaar.

Directeur Alle Roodbergen van NL Cares benadrukt het belang van deze actie: "Het is nu belangrijker dan ooit om naar elkaar om te kijken. Bij de maatschappelijke instellingen waar wij mee samenwerken, horen we veel schrijnende en verontrustende verhalen. Door corona is de eenzaamheid bij veel mensen nog verder toegenomen. Dit geldt bijvoorbeeld extra voor ouderen in verzorgingstehuizen en dak- en thuislozen. Om te zorgen dat minder mensen zich eenzaam voelen, organiseren we de Warme Winter Weken." Daarom organiseert NL Cares gedurende de hele feestmaand activiteiten voor eenzame stadsgenoten in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Om hen te steunen en een fijne kersttijd te bezorgen. In totaal staan er 213 activiteiten gepland in 97 maatschappelijke instellingen. Van samen eten tot creatief bezig zijn en van dansen tot gezellig koffiedrinken. Bekijk hier het overzicht.

Oproep voor vrijwilligers

Om de activiteiten door te kunnen laten gaan zijn 660 vrijwilligers nodig. NL Cares doet een oproep aan de inwoners van de vier grote steden: 'Doe mee en bezorg een eenzame stadsgenoot een fijne Kerst. Zet je enkele uren als vrijwilliger in bij een instelling bij jou in de buurt en maak het verschil voor jouw medemens. Daar worden zij en jijzelf blij van.' Vrijwilligers kunnen bijvoorbeeld aanschuiven bij een feestelijk kerstdiner in een woonzorgcentrum, samen kerststukjes maken of gewoon gezellig met elkaar genieten van een winters haardvuurtje met warme chocomel.

Bijdragen aan een betere wereld

Met haar oproep voor vrijwilligers richt NL Cares zich vooral op young professionals. Uit onderzoek van CBS naar inzet vrijwilligerswerk naar leeftijd (2019-2020), blijkt namelijk dat deze het laagst is onder werkenden van 25-35 jaar. NL Cares wil daar verandering in brengen en deze groep inspireren om een bijdrage te leveren aan een betere wereld met zorg en aandacht voor elkaar.

Crowdfunding voor kerstgifts

Naast de vrijwilligersactiviteiten organiseert NL Cares ook een crowdfunding om minimaal 3.000 mensen die kampen met eenzaamheid een kerstcadeautje, wandeling met warme choco of een gezellig kerstdiner te kunnen geven. Kijk hier voor meer informatie.