DEN HAAG - “Trouw zijn aan jezelf is heel moeilijk. Iedereen worstelt daarmee, want van binnen willen we er allemaal bij horen, ons gezien voelen en verbonden zijn. Maar hoe doe je dat zonder jezelf te verliezen?” Met dat vraagstuk is theaterregisseur Inez Derksen (Het Laagland) aan de slag gegaan in de familievoorstelling PIPPIPOWERRRRR (8+).

Inez Derksen (1967) is theaterregisseur en artistiek directeur van Het Laagland. Haar hart gaat uit naar het maken van familievoorstellingen voor 8 tot 108 jaar, waarin verbeeldingskracht, (spel)energie en de essentie van groeien steevast een grote rol spelen. In PIPPIPOWERRRRR maakt ze met vijf performers een actuele, avontuurlijke ode aan trouw zijn aan jezelf. Natuurlijk in de geest van het wereldberoemde rolmodel uit de titel, maar ook Billie Eilish, Stromae en Harry Styles zijn ‘moedige eigenzinnigers’ die voor veel inspiratie hebben gezorgd. Het vertrekpunt was die ene vraag: “Durf jij jezelf te zijn en dat te laten zien, ook als anderen daar van alles van vinden?”

Een bonte club performers
Op een heerlijk chaotische theatervloer ontmoet het publiek een bonte club performers: Eva van der Post, Kiki van Aubel, Nina-Elisa Euson, Caroline Mgata en Tessa de Lange. Inez vindt het bijzonder om met vijf meiden samen te werken. “Dit onderwerp, op onderzoek gaan naar trouw zijn aan jezelf, is voor mij een van de belangrijkste onderwerpen bij het opgroeien. Het feit dat ik vijf powerchicks om me heen heb is nieuw en betekent veel voor me.” De meiden zijn het daar mee eens. Actrice Caroline Mgata: “Ik heb nog nooit met vijf vrouwen op het podium gestaan. Dat is echt zo leuk! We delen gewoon zo veel energie en spontaniteit met elkaar.” Nina begrijpt dat gevoel: “Iedereen voegt iets toe, dus het is een hele leuke saus van verschillende performers.”

Samenwerken met een groep van vijf acteurs is niet nieuw voor Inez. Deze samenstelling gebruikt ze vaker. “Dat brengt altijd zoveel verschillende kleuren en stijlen. Door vijf kanten te belichten geven we iedereen de mogelijkheid om te zeggen: oh, zoals haar denk ik ook! Ik hoop altijd dat mensen zich daardoor gehoord en gezien voelen.” Ook deze cast is weer ‘lekker verschillend’. “Van expressief tot verlegen, van dwars tot meegaand.”

Rolmodellen met powerrrrr
Op de vloer laten de performers zich leiden door mensen die volgens hen echt power hebben. Inez: “Ik heb de performers uitgenodigd om mensen in te brengen waar hun vuurtje van gaat branden, die hen inspireren.”

Wie passeren de revue? Actrice Eva van der Post wordt geïnspireerd door Greta Thunberg en Malala Yousafzai. “Dat zijn voor mij twee meiden met power. Ze hebben een missie en gaan daar helemaal voor. Ze kunnen gewoon niet anders dan zichzelf inzetten voor wat zij belangrijk vinden.” Kiki van Aubel gaat helemaal aan door sporthelden, Simone Biles bijvoorbeeld. “Dat is een hele kleine Amerikaanse turnster, maar zij heeft negentien gouden wereldtitel medailles binnen gehaald. Dat is niet normaal!”

Ook mannelijke voorbeelden zoals Tim Hoffman en Messi passeren de revue. Er is in ieder geval één ding dat zij allemaal gemeen hebben, legt Inez uit. “Wat al die mensen verbindt, is dat je je aan hun vuurtje kunt warmen. Ze doen allemaal waar ze goed in zijn, krijgen soms tegenwerking en gaan toch door. Dat is een soort eigenwijsheid die aanstekelijk werkt en inspirerend is. Ze denken: hier sta ik voor en hier blijf ik voor staan, no matter what. Dat gevoel is wat ik iedereen gun.”

Het einde van een uitgebreide theatertour
April is de laatste tourmaand van PIPPIPOWERRRRR. Na 33 theaters is ook Theater Diligentia aan de beurt! Op 28 april, 19:30 uur, staan onze powervrouwen hier op het podium. Inez nodigt iedereen uit om mee te delen in de energie van de performers. “Als je ergens voor staat, deel het! Dat genereert energie. Ik hoop op een soort sneeuwbaleffect na deze voorstelling. Dat je naar buiten stapt en denkt: “ik ga dat nog eens even beluisteren” of “dat is ook mijn held of heldin”!”

Bestel je tickets via de website van het theater