DEN HAAG - Welke gevolgen heeft het voor de Balkan dat het oorlogsverleden vaak nog ontkend, vergeten of gemanipuleerd wordt? En hoe kunnen herinneringsplekken ingezet worden om het gesprek hierover op gang te brengen? Over deze twee grote vragen praten we met journalisten en activisten uit de Balkan tijdens de pop-up expositie Killing Culture.

Tijdens de Balkanoorlogen in de jaren negentig werden verschillende culturele plekken, zoals theaters, musea en muziekscholen, gebruikt als detentie en executieplaatsen. Mensen werden daar vastgezet, gemarteld en vaak vermoord. Bij geen van deze plekken is vandaag de dag informatie te vinden over dit gewelddadige verleden. Alsof dit verleden niet herinnerd mag worden en de slachtoffers niet hebben bestaan.

Het fotografieproject ‘Killing Culture’ wil hier verandering in brengen. Het wil het gesprek openen over het verleden van deze plekken en over hoe cultuur tijdens de oorlog misbruikt werd om de verdeeldheid tussen verschillende etnische groepen te vergroten. Voor het boek ‘Killing Culture’ en de bijbehorende expositie zijn vierentwintig culturele plekken in Kosovo, Kroatië en Bosnië-Herzegovina (BiH) gefotografeerd door fotograaf Hrvoje Polan, die begin dit jaar is overleden. De expositie was op verschillende plekken in de Balkan te zien, in combinatie met gesprekken over de oorlog, het misbruik van cultuur en het belang van herinneringsplekken.

Op uitnodiging van PAX is de expositie voor één dag ook te zien in het Humanity House, in combinatie met een gesprek over de kracht en het misbruik van cultuur in de huidige Balkan en het belang van herinneringsplekken.

Over de sprekers
- Nemanja Stjepanovic is een journalist uit Belgrado. Hij werkte voor SENSE News Agency, dat gevestigd is bij het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag. Nemanja was onderzoeker en lid van het uitvoerend team van het Humanitair Recht Centrum in Belgrado. Nemanja heeft eerder geschreven voor de Pešcanik Web Portal. Sinds maart 2019 werkt hij bij het International Residual Mechanism for Criminal Tribunals in Den Haag binnen het External Relations Office.
- Vladimir Miladinovic is een kunstenaar die woont en werkt in Belgrado. Vladimir richt zich binnen zijn werk vooral op herinneringspolitiek, mediamanipulatie en de creatie en reïnterpretatie van de geschiedenis. Vladimir is lid van de werkgroep “Four Faces of Omarska”, een kunst/theorie groep dat de strategieën voor gedenktekens bevraagt en bediscussieert.
- Nataša Govedarica is de directeur van de Duitse NGO ForumZFD Serbia. ForumZFD Serbia heeft een belangrijke rol gespeeld in het tot stand komen van het boek. Nataša vertelt in een interview meer over de achtergrond en ambitie van het project ‘Killing Culture’ en interviewt Nemanja en Vladimir.
- Moderator is Dion van den Berg, programmaleider Europa voor PAX.
- Directeur Programma’s van PAX, Miriam Struyk, sluit de bijeenkomst.

Het is op donderdag 26 september om 16.00 uur.