DEN HAAG - Op een winterse vrijdag een paar weken geleden, kregen we ’s ochtends een telefoontje over een ree die bij iemand in de voortuin stond. De jonge bok was aan één oog blind en behoorlijk in paniek.

Martin en Sam mochten op pad. Hoe zouden zij dit aanpakken? Reeën zijn stressgevoelige dieren die in blinde paniek altijd een uitweg proberen te vinden. Ze gaan gerust door ruiten heen of rennen de weg op, met gevaar voor eigen leven en dat van de weggebruikers.

Cowboy Martin bedacht om het dier met een lasso te vangen. Het lukte gelijk om een touw om één van de poten van de ree te slingeren. Toen was het zaak om de ree zo snel mogelijk op de grond te krijgen en een deken over de kop te doen. Dat is de enige manier om het dier rustig te krijgen.

Het was best een uitdaging om de ree vast te binden en naar de ambulance te krijgen, zodat we hem veilig konden vervoeren. Hij zag er net zo schattig uit als Bambi, maar je vergist je hoe sterk ze zijn.

Het blinde oog bleek een oude verwonding. Verder zag het dier er goed uit. Daarom hebben we besloten om hem direct vrij te laten in de natuur. We zijn de duinen ingereden op zoek naar een rustige plek om de ree weer zijn eigen weg te laten gaan. Hij aarzelde, maar dat duurde niet lang. En weg was hij, zo het besneeuwde landschap in!