DEN HAAG - Topviolistes Yuki Hayakashi en Francisca Portugal, beiden werkzaam bij het Residentie Orkest Den Haag, gaven dinsdagmiddag 9 mei in Den Haag een intiem huiskamerconcert speciaal voor de 48-jarige ALS-patiënt Maurits van Selms. Dit concert is de aftrap van 'Artists Against ALS' een nieuw initiatief van Stichting ALS Nederland.


Maurits heeft inmiddels 25 jaar de diagnose ALS. Hij heeft hiermee de langzame variant van de ziekte, want ALS patiënten leven na diagnose gemiddeld slechts 3 tot 5 jaar. "Mijn leven is door ALS drastisch veranderd. Voordat ik de diagnose ALS kreeg speelde ik contrabas in verschillende orkesten, dus muziek maakte een groot deel uit van mijn leven. Nog steeds ben ik gek op klassieke muziek maar naar concerten gaan is niet altijd even makkelijk. Daarom ben ik zo blij verrast met dit huiskamerconcert, door het Residentie Orkest nog wel!", aldus Maurits van Selms, die voor de gelegenheid ook ALS-patient Conny van der Meijden en een aantal buren en bekenden uitgenodigde.

Artists Against ALS
Voorafgaand en op Wereld ALS Dag (21 juni) geven bekende en minder bekende muzikanten akoestische optredens in huiskamers van mensen die ALS van dichtbij meemaken. Naast het Residentie Orkest doen onder andere ook OG3NE, 3JS, Tim Akkerman en Diggy Dex mee aan Artists Against ALS. Op Wereld ALS Dag zelf volgt er om 19:30 uur een online uitzending op ALS.nl die geheel in het teken van dodelijke zenuw/spierziekte ALS komt te staan. Tijdens de uitzending worden ook een aantal opnamen van de Artists Against ALS getoond.

Geen tijd te verliezen
Alle deelnemende artiesten worden gevraagd een nummer te spelen met als thema tijd: Forever Young, Time after time, If I could turn back time etcetera. Voor dit thema is gekozen omdat bij de ziekten ALS, PMSA en PLS in korte tijd de spieren van de patiënt uitgeschakeld worden en er dus geen tijd te verliezen is. Ook de violistes van het Residentie Orkest zijn gevraagd rekening te houden met dit thema."Juist in moeilijke tijden kan muziek een enorme troost bieden, dat begrijpen wij maar al te goed. Dus toen we benaderd werden om aan Artists Against ALS mee te werken besloten we meteen om dat te doen", aldus Leontien Kröner, woordvoerder namens het Residentie Orkest.

"Het was een mooi en onvergetelijk huiskamerconcert!", aldus van Selms.