DEN HAAG - Meer dan 280 Leidse scholieren uit groep 7 & 8 van zeven verschillende scholen zijn onlangs begonnen aan een battle om zoveel mogelijk zwerfafval op straat en plastic uit de Leidse wateren te verzamelen en op te ruimen. Vanaf maandag 3 oktober gaan de leerlingen een week lang elke plasticvissen in sloepen gemaakt van gerecycled plastic. Tevens is die dag het startschot voor alle inwoners van Den Haag om in die week mee te doen aan een Cleanup. Een gratis Cleanup-pakket is beschikbaar voor wie wil meehelpen.

Blijven doorpakken na de World Cleanup Day, dat is de bedoeling. Bij de Plastic Whale Cleanup bike kan iedereen een gratis Cleanup-pakketje halen. Op woensdag 6 oktober, tussen 12.00 en 16.00 uur kun je aan het begin van de biologische markt aan het Hoflandplein (bij de tramhalte), terecht voor een grijper, een recyclebare afvalzak en een zwerfafvalbingokaart. Vink af wat je onderweg aan afval vindt, leuk en leerzaam voor de kinderen. Na het verzamelen wordt het zwerfvuil gewogen en mag je alles scheiden. Een educatieve manier om meer bewustzijn te creëren voor zwerfvuil en het opruimen ervan. Alleen of als gezin, iedereen is welkom.

De Cleanup is onderdeel van het vijf weken durende lesprogramma, de zogeheten Battle, ontwikkeld door en op initiatief van de Plastic Whale Foundation. Ruim 1000 scholieren uit Rotterdam, Den Haag, Haarlem en Leiden doen mee aan de campagne. De deelnemende scholen in Den Haag zijn OBS De Notenkraker, CBS de Ontmoeting, Koningin Beatrixschool, Tamarschool, OBS Het Lichtbaken, RK De Parkiet en OBS Benoordenhout. De leerlingen bedenken oplossingen voor een plasticvrije school. Vanaf 16 oktober kan er via het Missie Plasticvrij Water TikTok-account en www.missieplasticvrijwater.nl gestemd worden op het beste idee.

Sarah de Beurs, directeur van de Plastic Whale Foundation; “Het besef dat we samen bijdragen aan een mooiere wereld laten we inzien met dit initiatief. Op een inspirerende en positieve manier bewustzijn creëren om zwerfafval aan te pakken, dat is wat we met de Battle en de Cleanup teweeg willen brengen.”

Lokale samenwerking
Zwerfafval uit de natuur opruimen blijft een missie die we graag gezamenlijk uitvoeren. De Plastic Whale Foundation heeft daarom samenwerking gezocht met andere lokale cleanup initiatieven. Diverse Hagenaren hebben hun steun al toegezegd en gaan in de week van 3 oktober aan de slag met het opruimen van zwerfvuil. Zo zullen Leonie en Jan Persoon van de The Hague Boat zich aansluiten bij de vloot van de Plastic Whale Foundation om te helpen vissen naar plastic. “Dagelijks begeven wij ons met toeristen op de wateren in Den Haag. We weten hoe belangrijk het is om te voorkomen dat troep en plastic zo dicht bij zee in het water komt. We juichen het initiatief van de Plastic Whale Foundation dan ook van harte toe. Los van het feit dat het schadelijk is voor het milieu, vervuilde wateren zijn geen visitekaartje voor onze prachtige stad!”, aldus Leonie Persoon. Andere Haagse initiatieven die meedoen met de Cleanup zijn Haagse Ploggah en Grondstofjutters.

Over Plastic Whale Foundation
Nederland is een waterrijk land met vele rivieren die uitmonden in de zee. Door weersinvloeden, recreatie en toerisme, belandt er nog altijd veel plastic in de natuur en hiermee ook in het water. De Plastic Whale Foundation strijdt voor plasticvrij land en water. Zij zetten zich in om bij te dragen aan oplossingen voor de plastic soep. Dat doen zij door maatschappelijk bewustzijn te creëren voor het probleem, maar vooral door met zoveel mogelijk mensen in actie te komen om plastic uit de natuur te halen. De Plastic Whale Foundation vindt het belangrijk dat kinderen zich op jonge leeftijd bewust worden van het probleem van de plastic soep. Zij bieden daarom educatieve programma's aan waarbij kinderen ook direct met oplossingen aan de slag gaan.