DEN-HAAG - Scaramuccia, het Spaans-Portugese oude-muziekensemble gevestigd in Den Haag, ontdekte dit jaar nieuwe ongepubliceerde werken van musicus en componist Johann Georg Pisendel. Naar aanleiding van deze ontdekking brengen zij hun nieuw album Pisendel. Neue Sonaten uit, die vanaf 26 oktober in de voorverkoop zal gaan. Deze werken werpen nieuw licht op het werk van Pisendel, een componist die vandaag de dag geen algemene bekendheid heeft. Ondanks het feit dat hij in zijn tijd als concertmeester van het orkest van Dresden, door Johann Sebastian Bach, Telemann en Vivaldi gezien werd als een van de grootste virtuozen van zijn tijd.

Javier Lupiáñez, violist en musicoloog uit Scaramuccia, deed de ontdekking toen hij onderzoek deed naar de persoonlijke muziekcollectie van Pisendel. Deze collectie wordt bewaard in de Staats- en Universiteitsbibliotheek van Saksen in Dresden. Vanwege haar omvang en soort, maakt deze collectie het één van de belangrijkste en meest unieke in Europa. Het bevat o.a. werken van grote componisten als Vivaldi, Händel en Telemann. Haar bestaan ​​is bijna wonderbaarlijk te noemen, aangezien ze door de geschiedenis heen verschillende bombardementen heeft overleefd.

Naast de bekende werken bestaat de collectie ook uit een schat aan anonieme werken. Tussen deze ongetekende manuscripten is Javier Lupiáñez er dus in geslaagd om een ​​groep vioolsonates te identificeren als echte werken van Pisendel. Het is niet de eerste keer dat Lupiáñez werken van grote componisten in deze collectie ontdekt: in 2014 identificeerde hij al het eerste werk van Vivaldi in dezelfde collectie. De recente bevindingen zijn van groot belang, aangezien Pisendels catalogus van werken voorlopig vrij klein is. Eind 2020 zal het onderzoek worden gepubliceerd in het gespecialiseerde tijdschrift Ad Parnassum, Vol. 18 Issue 35.

Pisendel. Neue Sonaten is 's werelds eerste opname van deze sonates. Het album is vanaf 26 oktober beschikbaar in voorverkoop en wordt officieel gelanceerd op 1 december. De productie is in handen van het Nederlandse platenlabel Snakewood Editions.

Online gesprek voor de presentatie van de cd

Op 5 december staat een online gesprek gepland om het album te presenteren, waaraan zowel de leden van de ensemble als verschillende experts in dit repertoire en in het archief waar de partituren zijn gevonden zullen deelnemen. Meer details worden binnenkort bekendgemaakt op de website van het label: www.snakewoodeditions.com