SCHEVENINGEN - Van vrijdag 16 t/m zondag 18 juni wordt het strand van Scheveningen omgebouwd tot een festivalterrein waar je met de voeten in het zand kunt genieten van klassieke muziek voor een brede doelgroep. Het programma van Festival Classique, met vele Haagse talenten en toppers, biedt kwaliteit, verrassing, verbinding en vernieuwing. Enkele hoogtepunten zijn

Strandopera Orphée et Eurydice van Gluck, Kate Moores De stijgende zeespiegel, XILIIN met Maya Fridman en LudoWic en Einaudi en Glass aan zee door Lavinia Meijer en Iris Hond.

Festival Classique is hét klassieke muziekfestival voor iedereen. Het laat de concertzalen voor wat ze zijn, bouwt een iconisch, sfeervol festivalterrein midden op het strand van Scheveningen en laat het zand, de wind en de zon doorklinken in de muziek. Tussen de concerten en evenementen door kun je genieten van de verrassende randprogrammering en een hapje en drankje.

Strandopera Orphée et Eurydice van Gluck

Na de publiekstrekkers Carmina Burana (2018), Aida aan zee (2019) en La Traviata (2022) presenteert Festival Classique deze editie, in samenwerking met Nicole Beutler Projects, Kalpanarts en Sichting Molto, het participatieproject Strandopera Orphée et Eurydice van Gluck. Op de trouwdag van Orpheus en Euridice wordt zij gebeten door een slang en sterft. Orpheus kan haar dood niet accepteren en daalt af naar het rijk der doden om haar terug te halen. Deze bekende mythe wordt tijdens het festival in een nieuw jasje gestoken. Maar liefst tweehonderd amateurzangers werken mee aan dit groots geënsceneerde spektakel dat vrijdagavond 16 juni twee keer wordt uitgevoerd.

Kate Moore, Maya Fridman, LudoWic, Lavinia Meijer & Iris Hond

Zaterdag 17 juni presenteert Festival Classique, in samenwerking met Festival Dag in de Branding op de Dag van de Componist, een avontuurlijk en prikkelend programma. Zo is onder meer de wereldpremière te horen van Kate Moores De stijgende zeespiegel door het New European Ensemble, terwijl celliste Maya Fridman en musicus LudoWic elkaar ontmoeten in het programma XILIIN, een spannende confrontatie van hedendaagse muziek met elektronische noise. De avond is gereserveerd voor nog een publiekstrekker. Harpiste Lavinia Meijer en pianiste Iris Hond spelen dan bij de ondergaande zon werken van de componisten Ludovico Einaudi en Philip Glass. Ook deze avond wordt sfeervol afgesloten met live muziek bij het kampvuur.

Haags talenten en toppers

Op het festival is uiteraard ook te genieten van vele Haagse talenten en toppers. Een paar voorbeelden: Componist Kate Moore behaalde haar master’s degree aan het Koninklijk Conservatorium, terwijl het New European Ensemble partner is van het Haagse conservatorium. Leerlingen van het Maris College brengen vrijdag bij Branden in de Branding muzikale performances op Vivaldi’s Zomer. Neo-Fanfare 9x13 speelt zaterdag en zondag de swingende, slapstickachtige voorstelling Onder NAP. Talenten van het Koninklijk Conservatorium presenteren zich zondag met performances in het Young Fresh Lab. En het Hofstads JeugdOrkest en het Hofstads Strijkersensemble maken zondag deel uit van de Jeugdorkesten Carrousel, terwijl het Residentie Orkest diezelfde dag de Instrumentenspeeltuin verzorgt.

Familiedag

Op de laatste festivaldag, zondag 18 juni, is er onder meer een heerlijk, speels programma voor kinderen vanaf 3 jaar en kom je de zingende ijscovrouw en Frantastica op stelten tegen. Het is slechts een kleine greep uit het gevarieerde festivalprogramma dat nu online staat.

Festival Classique wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Gemeente Den Haag, CultuurSchakel, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Dioraphte, VSBfonds, Stichting Thurkow Fonds, De M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Stichting Van Rees Klatte, Stichting Zabawas en Hendrik Muller Fonds. Het programma wordt samengesteld door artistiek leider Marieke Hopman.