DEN HAAG - Proeftuin Erasmusveld, een bijzondere duurzame woonbuurt in Den Haag, krijgt er 125 nieuwe eengezinswoningen bij in deelgebied De Velden. Op 11 november start de verkoop van de eerste 50 woningen. In totaal komen er vijf autoluwe woonhofjes. De woningen liggen rondom een gezamenlijk groen hof, aan een singel of natuurpromenade en zijn te gast in het landschap.

Duurzaam wonen en leven in een natuurlijke omgeving. Dat is het uitgangpunt voor de nieuwe woonbuurt in Proeftuin Erasmusveld. De energiezuinige woningen liggen aan de zuidwest kant van Den Haag in stadsdeel Escamp, tussen de wederopbouwwijk Den Haag Zuidwest en Vinex-wijk Wateringse Veld. In deze stadsrand, waar voorheen volkstuinen waren, wordt een nieuwe duurzame woonbuurt gecreëerd die aansluit op de ecologische zone in Den Haag Zuidwest .

Bij het ontwerp van de buurt is zorgvuldig nagedacht over klimaatoplossingen in een natuurlandschap waar bewoners, planten en dieren centraal staan. De privétuinen en -vlonders worden omlijst met openbaar groen en water, alle woningen hebben vrij uitzicht op het groene landschap.

Gezond wonen en leven

De duurzame eengezinswoningen in De Velden zijn ideaal voor bewoners die aandacht hebben voor hun leefomgeving en het klimaat, maar ook gezond en actief willen leven. In de wijk is ruimte voor ontmoeting en een duurzame leefomgeving. Nieuwe bewoners zijn vrij om hun privétuin, net als het openbare gebied, ecologisch en klimaatbestendig aan te leggen. Ook zijn er ideeën om in het ecologisch lint van gemeente Den Haag op den duur een gemeenschappelijke buurtkas en buurttuin te realiseren.


De huizen krijgen groene daken bedekt met sedum van mos wat zorgt voor buffering van neerslag en verkoeling in warme zomers. De gevelbekleding van houtcomposiet is onderhoudsarm. Zonnepanelen leveren energie, de woningen worden verwarmd en gekoeld via een warmtepomp en vloerverwarming. Waterbesparende kranen, -douchekoppen en -toiletten verminderen het waterverbruik.


De buurt is autoluw, aan de randen van De Velden zijn openbare parkeerplaatsen die op loopafstand van de woningen liggen. Kinderen kunnen hierdoor veilig buitenspelen in de groene hofjes, buren ontmoeten elkaar. In Proeftuin Erasmusveld leef je bewust anders.

Start verkoop
De Velden Op donderdag 11 november vanaf 15:00 uur start de online verkoop van de eerste 50 eengezinswoningen in De Velden met woonoppervlakten van 133 tot 158 m2. De koopsommen starten vanaf € 479.850,- v.o.n. Belangstellenden kunnen zich aanmelden en inschrijven voor de woningen op www.proeftuinerasmusveld.nl/de-velden/woningen.

Over Proeftuin Erasmusveld
Samen met de gemeente Den Haag ontwikkelt BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling een groene woonbuurt. Proeftuin Erasmusveld is onderdeel van de duurzame, klimaatbestendige en ecologische wijk Erasmusveld. BPD ontwikkelt hier in totaal 370 nieuwe woningen. De groene omgeving met veel water kan de hevige regenbuien, die het gevolg zijn van de klimaatverandering, goed opvangen en zorgt voor verkoeling in warme zomers. Mede geïnspireerd door de bewoners van het tijdelijke tiny house village waar ook een stadsakker en een helofytenfilter voor biologische waterzuivering waren, wordt Proeftuin Erasmusveld duurzaam ontwikkeld.

Er is volop aandacht voor de energietransitie, gezondheid, duurzame (deel-)mobiliteit en sociale duurzaamheid. Proeftuin Erasmusveld is bereikbaar voor een brede doelgroep: er komen koopwoningen, sociale huurwoningen voor ouderen in samenwerking met Woonzorg Nederland en middeldure huurwoningen die worden aangeboden door BPD Woningfonds. Naar verwachting is Proeftuin Erasmusveld in 2024 gerealiseerd.

Prijswinnende duurzame wijk
Eerder dit jaar won Proeftuin Erasmusveld de SKG Award voor meest duurzame gebiedsontwikkeling, uitgereikt door de Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling. Volgens de jury is de Proeftuin op alle fronten een voorbeeld voor gebiedsgerichte duurzame ontwikkelingen elders in Nederland.