DEN HAAG - Sinds woensdag 24 januari licht de gevel van Escher in Het Paleis op in alle kleuren van de regenboog. Die dag was de start van het lichtevenement The Hague Highlights, wat jaarlijks plaatsvindt in het Museumkwartier Den Haag in de winter. Dit jaar deden zowel geselecteerde makers als inwoners van Den Haag, jong en oud, mee aan het lichtproject.


The Hague Highlights werd dit jaar feestelijk geopend met een druk op de knop door Wethouder Saskia Bruines (Financiën, Cultuur, Economische ontwikkeling en stadsdeel Scheveningen), Ingrid Eilander (voorzitter van Stichting THHL) en Marcel Westerdiep (Directeur Escher in Het Paleis en voorzitter Stichting Museumkwartier Den Haag).

Hierna verscheen de kleurrijke projectie op de gevel van Escher in Het Paleis. Deze zal tot en met 10 februari te zien zijn van woensdag tot en met zaterdag tussen 17.00 en 22.00 uur.

De lichtkunst bestaat uit twee delen: het eerste deel, Kleur de Stad, bestaat uit meer dan 150 ingezonden kleurplaten, gemaakt door inwoners van Den Haag en omstreken. Deze worden geprojecteerd op de gevel van Escher in Het Paleis.

Deel twee, Attempt the Absurd, bestaat uit 15 animaties van één minuut, gemaakt door 15 talentvolle makers.

Talentvolle makers


De 15 geselecteerde makers kregen ieder de kans om een animatie van één minuut te creëren. Ze lieten zich inspireren door de architectuur en thematiek van het gebouw en speelden in op het thema 'Attempt the Absurd'. Deze uitspraak van M.C. Escher werd gebruikt als startpunt, zodat de graficus ook na het Escher-jubileumjaar nog een tijdje in het zonnetje staat.

Het resultaat is een zeer gevarieerde lichtshow van 15 minuten.

'Community artwork'

Voor het andere deel, het community artwork Kleur de Stad, werden de afgelopen maanden overal in Den Haag kleurplaten uitgegeven met daarop de blanco gevel van Escher in Het Paleis. Honderden mensen hebben hun kleurplaat vervolgens ingeleverd en deze zijn nu in gigantisch formaat te zien, geprojecteerd op Het Paleis.

In sommige gevallen ging een complete schoolklas aan de slag met de kleurplaten, zoals op de Archipelschool. De leerlingen keken ernaar uit om hun kunstwerken op Escher te zien. Eén van hen vertelt: "Ik heb zoveel mogelijk kleuren gebruikt. Dat leek me heel cool als het dan zo groot op een echt museum geprojecteerd wordt."

Een andere leerling heeft monsters op het museum getekend: "Dat is lekker gek en dat zie je normaal nooit."

Ook op de dagbesteding Drentheplantsoen van Middin is druk gekleurd. Zij concludeerden samen: "Wij kleuren graag: soms binnen de lijntjes, en nu op de gevel van een museum."

Prijzenuitreiking

De vijf beste ingeleverde kleurplaten konden prijzen winnen, zoals een overnachting bij Boutique Hotel Salon de Fagel en een borrelplank bij Jazz Coffee & Wines. De prijzen werden tijdens de opening uitgereikt. De winnaars, met leeftijden tussen de 6 en 43 jaar hebben met veel plezier hun prijzen in ontvangst genomen. Seza (één van de winnaars), 8 jaar, zei: "Ik wilde dat het op een oud kasteel lijkt, met planten en bloemen die erop groeien. Ik had echt niet verwacht dat ik zou winnen dus ik ben heel blij!"

Over The Hague Highlights

The Hague Highlights is een jaarlijks terugkerend lichtevenement in januari/februari in Den Haag. Op verschillende manieren zet The Hague Highlights bijzondere plekken in de spotlight om bewoners en bezoekers Den Haag op een andere manier te laten ontdekken. Het lichtevent brengt op deze manier een beetje extra licht in de donkere dagen van januari en februari. The Hague Highlights wordt georganiseerd door Spinner & Langkous, Mr. Beam en Museumkwartier Den Haag en is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag.

Over Museumkwartier Den Haag


Pal aan de Hofvijver en aan de mooiste laan van Nederland - het Lange Voorhout - liggen veertien unieke cultuurinstellingen. Nergens anders in Nederland ligt er zo'n schat aan cultuur zo dicht bij elkaar. Het gebied nodigt uit om een divers aanbod aan cultuur te ontdekken. De instellingen werken samen via Stichting Museumkwartier Den Haag en staan voor een verfrissend, meerstemmig, kleurrijk tegengeluid.

denhaag.com/museumkwartier