DEN HAAG - Josef Špaček is in het seizoen 2023/2024 artist in residence bij Residentie Orkest Den Haag en concertzaal Amare. Bij concerten onder leiding van Anja Bihlmaier en Jun Märkl speelt de Tsjechische topviolist werken van Dvořák, Beethoven en Berg.

De Tsjechische violist Josef Špaček was tien jaar lang concertmeester van het Tsjechisch Filharmonisch Orkest. Sinds 2020 richt hij zich volledig op zijn solocarrière. Hij trad op met orkesten zoals Academy of St Martin in the Fields, Orchestre de Paris, Konzerthausorchester Berlin, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, Japan Philharmonic Orchestra, Kammerakademie Potsdam en Chicago Symphony Orchestra. Hij geeft daarnaast recitals, speelt kamermuziek en is een veelgevraagde gast op festivals en in concertzalen in Europa, Azië en de Verenigde Staten. Met cellist Timotheos Gavriilidis-Petrin en pianist George Xiaoyuan Fu vormt Špaček het Trio Zimbalist. Tot zijn vele kamermuziekpartners behoren verder Gil Shaham, Kian Soltani, James Ehnes, Clemens Hagen en Suzana Bartal.

Špačeks album met de vioolconcerten van Dvořák en Janáček was CD van de Week van The Sunday Times, CD van het Jaar van MusicWeb International en kreeg vijf sterren in Diapason. Hij bracht verder, solo of in kamerbezetting, albums uit met werken van Smetana, Janáček, Prokofjev, Ernst, Ysaÿe, Martinů, Schulhoff en Klein. Špaček studeerde onder meer bij Itzhak Perlman aan The Juilliard School in New York. Hij was laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd en won hoofdprijzen bij de Michael Hill International Violin Competition, de Carl Nielsen International Competition en de Young Concert Artists Auditions in New York.

Špaček over zijn rol als artist in residence in Den Haag: "Die is veelomvattend. Dat ik mij zo divers mag presenteren is een hele eer. Het orkest en de zaal zijn nu nog onbekenden voor me. Ik verheug me dan ook enorm op onze kennismaking."

Sven Arne Tepl, directeur van het Residentie Orkest: "Josef Špaček is een van de meest interessante violisten van dit moment, ik verheug me zeer om deze veelzijdige verhalenverteller in Den Haag te mogen verwelkomen. Echt een artiest die iedereen in de ban houdt met zijn spel."

Concerten met Josef Špaček
vr 25 aug, Concertgebouw, Amsterdam & di 19 sep, Amare, Den Haag: Dvořáks Vioolconcert
vr 8 & zo 10 dec, Amare: Beethovens Vioolconcert
vr 3 mei, Amare: Bergs Vioolconcert