VOORBURG - Het vaarseizoen staat voor de deur, maar er gebeuren steeds meer ernstige ongelukken met pleziervaart op de Nederlandse wateren. Volgens Rijkswaterstaat ging het in 2019 om 176 ernstige ongelukken met zwaargewonde tot dodelijke afloop. Daarom is het van belang dat varend Nederland een clinic volgt die deze cijfers kan terugdringen. Bij Veilig Leren Varen bieden ze dit aan.

Steeds meer Nederlanders schaffen een boot aan in deze tijden dat vakantie in eigen land hoogtij viert. Logisch, genieten van de vrijheid op het water is een prachtig gevoel. Vooral kleinere boten tot vijftien meter en met een maximale snelheid van 20kmpu blijken populair, omdat hiervoor geen enkele praktische of theoretische kennis nodig is. Maar ook voor dat soort boten geldt dat varen de nodige vaardigheden vergt. Politie en havenmeesters luiden de noodklok over het aantal ongelukken op het water waarbij pleziervaart is betrokken. Deze getallen zijn in korte tijd sterk toegenomen. Een samenspel van een aantal uren onder begeleiding oefenen en praktische tips kunnen deze cijfers terugdringen. Bij Veilig Leren Varen bieden ze deze begeleiding om na een clinic met een goed gevoel het water op te gaan.

De meest gehoorde reden om een boot te kopen of te overwegen, is de vrijheid om lekker eropuit te gaan en veilig te kunnen genieten in de buitenlucht. Ook is het makkelijk is om afstand te houden. Varen is echter niet vrijblijvend en ook zeker niet zonder obstakels. Aan- en afmeren, sluizen, bruggen, regels op het water, keren, noem maar op. Ook op de beroepsvaart die vaak dezelfde wateren gebruikt moet op geanticipeerd worden. Schade aan eigen of andermans boot zit in een klein hoekje en komt helaas steeds vaker voor.

‘We zien in de praktijk dat een korte clinic al veel rust op het water brengt voor de schipper. Bij veilig leren varen geven we deze clinics aan jong en oud om met een veilig gevoel het water op te gaan’

Wie eenmalig investeert in een goede vaarclinic, zal niet verrast worden op het water en zal daar een leven lang plezier van hebben. Veilig Leren Varen biedt diverse clinics aan, zowel aan booteigenaren als aan mensen die zich nog oriënteren en/of mensen die gewoon eens willen ervaren hoe het voelt om een motorboot te besturen. Na een korte lesdag gaat iedereen met een comfortabel en veilig gevoel het water op.