DEN HAAG - Afgelopen weekend had Dierenambulance Den Haag mensen aan de telefoon die niet wisten wat ze zagen: een kat in de waterafvoer?! Zij spotten de kat op de Boomsluiterskade in een opening onder een brug.


Terwijl de chauffeurs van de dierenambulance onderweg waren, troffen de melders de nodige voorbereidingen. Zij sleepten een watervlot, dat de American Baking Company voor de watervogels in de buurt had neergelegd, naar de opening onder de brug. Ook het loodzware putdeksel was al verwijderd.

Kat of rioolrat?
Maar was het echt een kat of ging het om een uit de kluiten gewassen rioolrat? De medewerkers van de dierenambulance waren inmiddels ook gearriveerd. Eén chauffeur hing direct ondersteboven over de rand van de kade. Via de camera van de telefoon kon hij een eerste blik werpen. Zeer weinig respons, maar wel daadwerkelijk een kat, op een onmogelijk plek...

Plannen smeden om een nat pak te voorkomen
Het eerste plan was om voer op het vlot te leggen en zo de kat uit zijn schuilplaats te lokken. Dat zou mooi en makkelijk zijn. Maar Igor had hier duidelijk geen trek in. Het tweede idee was om de kat in beweging te krijgen door lawaai te maken. Ook dat leek niet te baten. Totdat de chauffeur hardop zei: "Geen reactie..." En ja hoor, daar kwam het beestje in beweging. Snel wegduiken en hopen dat hij het vlot op ging. En dat deed hij!

Sprinten en hebbes!
De ondersteboven hangende medewerker van de dierenambulance zorgde voor paniek bij de kat. Van angst overwoog Igor een sprong in het water. De medewerker dook snel weg, het katje draaide zich om en zag een beter alternatief dan een nat pak: hij sprong de kade op en zette het op een rennen. Met een voorsprong van tientallen meters zette de medewerker van de dierenambulance de achtervolging in. Koud, vermoeid en gedesoriënteerd rende de kat over de kade. De naderende voetstappen van onze chauffeur vielen niet op. Eén slag met het net en hebbes!

Gelukkig gechipt
In de ambulance werd de chip uitlezen. Gelukkig was de kat gechipt en goed geregistreerd. Igor was sinds 25 februari vermist en komt helemaal uit Leiden! De eigenaresse was door het dolle heen. In overleg is Igor voor de zekerheid naar de dierenarts gebracht. Naast een lichte ondertemperatuur en een stinkende, natte vacht was hij verrassend genoeg in prima conditie.

Veilig thuis
Ruim zes weken heeft eigenaresse Ina Rus tussen hoop en vrees geleefd: "Ik heb gewoon niet kunnen slapen. Ik ben zo blij dat hij weer terecht is!" Hoe Igor hier in Den Haag is beland en hoe hij nog redelijk op gewicht is gebleven is een grote vraag. "Eerlijk gezegd is hij een beetje dommig. Wat hij aan schoonheid heeft gewonnen, heeft hij op intelligentie moeten inleveren", grapte Ina liefdevol over haar dier. "Igor was zo vreselijk blij, hij kon niet stoppen met kopjes geven aan mijn hand toen we in de auto zaten. Hij heeft hier thuis heerlijk gegeten en de andere twee katten begroet. Hij loopt nu te kletsen, wil vast alles vertellen wat hij heeft meegemaakt."