WASSENAAR - RS`80 organiseert op zaterdag 18 november en prchtige wandelroute in en om Wassenaar.

De route vanuit Wassenaar is altijd één van onze mooiste routes. We lopen deze keer door de dorpskern en gaan over het Plein. Daar staat de pomp met daarop een wapen. Erachter is de dorpskerk te zien, die gedeeltelijk uit het begin van de 12de eeuw dateert.

De dorpskern is beschermd dorpsgezicht en leuk om doorheen te lopen. Je waant je even in een andere tijd. Daarna gaan we naar de duurdere villawijk en lopen we langs de plaats die de lancering van V2 raketten markeert. Londen werd bestookt met meer dan 3000 raketten van september 1944 tot en met maart 1945. En dan verlaten we het bebouwde gedeelte van Wassenaar.

Iets verderop haakt de 15 km af en gaat door Meijendel naar de horecarust bij Boerderij Meijendel.

Voor het eerst lopen we over de Landgoederen Blankenburg en Voorlinden. Kom je hier voor het eerst? Dan is de indruk een verrassende, het grenst direct aan Meijendel en is een afgesloten terrein. Museum Voorlinden is vooral leuk om naderhand eens te bezoeken. Je vindt er moderne kunst.

Onze horecarust is bij Sportpark de Roggewoning, na uitgerust te zijn lopen we verder en lopen de trap op. Je staat ineens in het mooie duingebied en daar mogen we gewoon doorheen lopen. Naast natuur is hier nog iets anders te zien dat de moeite waard is. We lopen over de Waalsdorpervlakte, het is een vlakte in het duingebied Meijendel & Berkheide.

De Waalsdorpervlakte

De Waalsdorpervlakte werd tijdens de bezettingsjaren door de Duitsers gebruikt als fussilladeplaats. Er zijn tussen de 250 en 280 mensen omgebracht. Jaarlijks wordt hier de nationale dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte georganiseerd door het Erepeleton Waaldorpervlakte.

Meijendel en Hollands Duin

Meijendel was oorspronkelijk de naam van een in een del gelegen boerderij die werd omringd door meidoorns. Achter de met helmgras begroeide zeereep liggen verschillende duinzones. Direct achter de meest westelijke eerste duinstrook is een zone met paraboolduinen en duinvalleien met struwelen, vochtige graslanden en moeras. De meest oostelijke duinzone bestaat uit hoge kalkarme duinen. Het is een open gebied met af en toe een aangeplant dennen- of populierenbos. De meeste infiltratieplassen voor de waterwinning liggen achter de meest westelijke duinstrook. In het gebied liggen verscheidene bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.

Grote grazers

In Meijendel en de Ganzenhoek zijn Schotse Hooglanders, herten en vele soorten vogels te vinden. Aan de duinrand van Meijendel zijn Konikpaarden te vinden. Kortom in dit gebied is altijd wat te zien.

Onze tweede horecarust is bij Boerderij Meijendel, je kunt hier altijd even lekker eten of drinken om daarna weer door Meijendel en Ganzenhoek verder te lopen. Bij Pannenduin kun je de trap op lopen om van je uitzicht te krijgen over de waterpartijen waar we niet doorheen kunnen lopen

Meer informatie is te lezen op www.rs80.nl


Wassenaar – 18 november 2023

Start: Rksv Blauw Zwart, Dr Mansveltkade 7, Wassenaar.

Starttijd 25 km: van 8.30 – 10.30 uur

Starttijd 15 km: van 9.00 – 10.30 uur

Kosten: 4 Euro als lid bent van de wandelbond, 5 Euro zonder lidmaatschap.

De route is gepijld en je krijgt een routebeschrijving mee.

Bewegen is gezond en wandelen is leuk. Kom eens van de bank en loop een wandeling van 15 of 25 km vanuit Wassenaar.