DEN HAAG - Tijdens de lockdown waren ze bij de Haagsche Kustzeilvereniging HKZV al maandenlang druk bezig met de voorbereidingen. Lang bleef het onzeker, maar nu bijna alle beperkingen zijn opgeheven kan het doorgaan!

Op 10 en 11 juli vindt op het Zuiderstrand - in het gedeelte tussen De Staat en De Kwartel - een groots zeilevenement met catamarans plaats. Uit het hele land, van Groningen tot aan Maastricht, reizen catamaranzeilers met hun Dart 18 af naar Den Haag om twee dagen lang wedstrijd te zeilen.

Een Dart 18 is klasse catamaran waarmee in verschillende landen zowel op zee als op binnenwateren officiële wedstrijden wordt gevaren. De Nederlandse Dart Klasse Organisatie houdt jaarlijks zes zeilraces.

Daarnaast zijn er op 10 en 11 juli open regionale wedstrijden voor alle andere categorieën catamarans.
Het zal een fraai gezicht zijn als op het Zuiderstrand bij het clubhuis van de HKZV naar schatting veertig catamarans meedoen met de wedstrijden. Daarbij zijn ook een aantal jeugdboten, de wat kleinere ‘Dragoons’ waar jongeren van 13 tot 16 jaar mee zeilen. Catamaranzeilen is trouwens geen typische mannensport, minstens acht vrouwenteams hebben zich ingeschreven.

Voor de veiligheid zet de HKZV op het strand extra baywatches in zodat strandgangers, zwemmers en zeilers elkaar niet in de weg zitten. Op zee leiden drie boten - een start/finishboot en twee reddingsboten – de wedstrijden in goede banen.

Wethouder Hilbert Bredemeijer van Onderwijs en Sport
zal zondagmiddag de bekers uitreiken. Daarna zal er bij de borrel - met in achtneming van de Covidregels - uiteraard flink worden nagepraat over de wedstrijden.

Catamaranzeilen is de laatste jaren na een lange dip weer in populariteit is toegenomen. Tijdens de lange lockdowns ontdekten steeds meer mensen hoe leuk het is om een bootje te hebben, vooral als je dicht bij water woont.

Het voordeel van catamaranzeilen is dat de aanschaf van een boot relatief goedkoop is, voor rond de 2000 euro schaf je al een prima tweedehands catamaran aan. Ook is het niet een heel ingewikkelde sport om te leren en ook niet leeftijdsgebonden, de oudste deelnemer aan de Dart-18 wedstrijden is de zeventig ruim gepasseerd. Wel heb je een goede conditie nodig om op zee te zeilen.

De HKZV, opgericht in 1974, telt 130 leden. In een ongedwongen sfeer delen ervaren en beginnende zeilers een clubhuis met een botenparking op het Zuiderstrand. Het is een actieve club waarbij betrokkenheid, veiligheid en plezier hoog in het vaandel staan. In de zomermaanden wordt er bijna elke dag gezeild, een walschipper houdt de boten op zee in de gaten. Drie keer per week zijn er jeugdlessen voor kinderen vanaf 12 jaar.