DEN HAAG - Op zondag 1 oktober opende yogastudio The Yoga Alley in de Javastraat 63 in Den Haag haar deur, of beter gezegd, de achterdeur. De bijzondere ingang, waarbij je niet door de voordeur naar binnen komt maar door een 6 meter lange steeg, is niet het enige wat deze plek speciaal maakt. Deze yogastudio wordt namelijk gerund door 5 yogadocenten die als een collectief samenwerken. Voor de opening, gerealiseerd binnen 3 maanden, werd mede mogelijk gemaakt door hun crowdfundactie. Daarmee haalden ze ruim 50.000 euro op.


Vanaf het moment dat Delight Yoga, tot juni een van de grootste Yogascholen van Nederland, failliet was verklaard, gebeurt er veel in het Nederlandse Yoga-landachap. Vrijwel direct na het nieuws van het faillissement afgelopen zomer, kwam het vijftal (Luca Bellucci, Judith van der Klink, Philine Nugteren, Roos Neeter en Cuny Stelpstra) bij elkaar. Deze 5 gelijkgestemde yogadocenten, en voorheen allemaal werkzaam bij Delight Yoga, wilde het graag anders doen: samenwerken als een collectief. Zonder tussenkomst van een grote investeerder of een eigenaar.

Eerste doelbedrag binnen een paar dagen behaald
Hun crowdfundactie via platform CrowdAboutNow kent een vliegende start: binnen een paar dagen is hun doelbedrag van €30.000,- behaald. De campagne eindigt zelf met 200% van dat oorspronkelijke doelbedrag: €60.000,- Donaties en investeringen kwamen, naast familie en vrienden, vooral van studenten die hun favoriete docent graag wilden helpen in hun missie. "We geven allemaal al jaren les door heel Den Haag, en zien veel mensen wekelijks op de mat. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen er zijn die ons hebben gesteund", zegt Roos. Elke les heeft plek voor 20 matten, en naderhand is er tijd voor thee aan de grote tafel in de lounge.

Missie The Yoga Alley
Wat hun missie is? Een mooie en fijne plek creëren waar hoogwaardige yogalessen worden gegeven. Waar yogadocenten een eerlijke boterham kunnen verdienen, en de studenten in een warme community terechtkomen. "Zo'n plek waar je elke dag wilt zijn, dat is wat we voor ogen hebben", zegt Roos Neeter. Naast dagelijkse yogalessen, staan er workshops, Ayurvedische consults en Marma-massages op de agenda. Het vijftal heeft verschillende ideeën om van The Yoga Alley een hechte community te maken in de nabije toekomst.

Wat gebeurt er met het geld?
Het pand op Javastraat 63 dat het vijftal huurt, is recent helemaal gerenoveerd. (Voorheen zat hier restaurant Raffles.) Met het geld uit de crowdfunding zijn de benodigde voorzieningen zoals akoestiek, ventilatie, aankleding en yoga-attributen aangeschaft, en werd de steeg waterdicht gemaakt. De mensen die investeerden in de studio krijgen hun investering in 7 jaren terugbetaald tegen 3,5% rente.