EINDHOVEN/DEN HAAG/UTRECHT/GRONINGEN - Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen is ook a cappella kwintet Wishful Singing genoodzaakt haar landelijke tournee met de Vespers in Mysterium te annuleren. De Vesper in Mysterium, naar idee van Herman Finkers, is een volledig gregoriaans gezongen dienst waarbij het publiek normaal gesproken een groot deel van de dienst meezingt. Om toch te kunnen blijven zingen nu de concertzalen weer hun deuren sluiten, nodigen de vijf zangeressen en de Twentse cabaretier iedereen uit om online mee te doen met een cursus gregoriaans.

Online meezingen
In de cursus leren de deelnemers een volledige Mariavesper zingen. De cursus wordt afgesloten met een integrale uitvoering van deze vesper. De Mariavesper zou ook live worden uitgevoerd tijdens de landelijke tournee die eind oktober en in november zou plaatsvinden in Eindhoven, Den Haag, Utrecht, Groningen, Achterveld, Ootmarsum en Apeldoorn. Alle kaartkopers van de Vespers in Mysterium krijgen de mogelijkheid het concertkaartje om te ruilen voor de onlinecursus.

De Mariavespercursus is een vervolg op de eerdere onlinebasiscursus gregoriaans, die gemaakt is tijdens de eerste corona golf. Inmiddels volgden ruim 3.700 deelnemers de basiscursus waarin ze de beginselen leerden van het gregoriaans zingen. In augustus zijn de voorbereidingen gestart voor een vervolgcursus. Deze vervolgcursus was bedoeld als aanvulling op de geplande tournee in oktober en november. Finkers en Wishful Singing zijn verrast dat de vespersconcerten wéér zijn afgelast én dat de onlinecursus nu samenvalt met de tweede coronagolf. Ze hopen dat de vele koorzangers in Nederland die door de maatregelen van de semi-lockdown voor de tweede keer dit jaar niet kunnen repeteren in koorverband, door deze cursus blijven zingen.

Inhoud cursus
De opzet van de basiscursus en de vervolgcursus zijn nagenoeg gelijk. Beide beginnen met een startwebinar. Daarna volgen vijf online lessen in de vorm van instructievideo’s waarna na de cursus wordt afgesloten met wederom een webinar. Aan de vervolgcursus zijn naast de vijf lessen nog vier extra verdiepingsvideo’s toegevoegd waarin Herman Finkers bijvoorbeeld uitleg geeft over modaliteiten. Zowel de basiscursus als de vervolgcursus zijn te vinden in de webshop van Wishful Singing via www.wishfulsinging.nl/webshop. Starten met een cursus kan op elk gewenst moment.

Losse cursus (basiscursus of vervolgcursus): € 15,00
Basiscursus + vervolgcursus: € 25,00
Vervolgcursus + cd In Mysterium: €30,00


Over Wishful Singing & Herman Finkers
Vijf zangeressen, die méér willen dan alleen muziek maken, dat is Wishful Singing. De concerten van Wishful Singing zijn een combinatie van a cappella zang, een overtuigend verhaal én een theatrale uitvoering op het allerhoogste niveau. Wishful Singing treedt op in Nederland, Europa, Azië en Amerika. Het ensemble zingt op bijzondere plekken: van een feestelijk nieuwjaarsconcert in het Concertgebouw tot een verstild concert in een intieme kerk en van een open plek in het bos tot de televisiestudio van DWDD. Wishful Singing heeft zich de afgelopen jaren bekwaamd in het zingen van gregoriaanse muziek en was daarmee ook te horen in de ‘De Beentjes van Sint Hildegard’, de bioscoophit van 2020 met in de hoofdrol Herman Finkers.

De gedeelde liefde voor gregoriaanse muziek bracht Wishful Singing in contact met Herman Finkers. De Twentse cabaretier staat bekend om zijn bevlogenheid voor en kennis van het gregoriaanse repertoire. De samenwerking met Herman Finkers mondde uit in verschillende succesvolle projecten als de Missa in Mysterium, de cd In Mysterium, gedenkwaardige tv-optredens bij DWDD en Podium Witteman en natuurlijk de eerste onlinecursus gregoriaans.