DEN HAAG - Summer Webb heeft dit weekend in Strijen beslag gelegd op de derde plaats in de Rookie 4 Shift bij het NK 4takt van Chrono Karting. De 16-jarige kartster uit Den Haag debuteerde in de schakelklasse, waar veel van haar concurrenten ook vorig seizoen al in de klasse reden. Webb reed een snelle tweede tijd in de kwalificatie en noteerde in de races de resultaten 5 – 3 – 1. Dat belooft veel voor de rest van het seizoen. “Het is super dat ik hier derde word, hopelijk kan ik nog meer van dit soort resultaten behalen.”

Webb was in 2016 voor het laatst actief bij een Chrono NK en werd destijds tweede in de Cadet-klasse. Ze genoot van het rijden in de Rookie 4 Shift. “Het is een uitdagende klasse en je moet een goede oog-hand-coördinatie hebben. Schakelen is best een uitdaging als je uit de automaat komt, maar wel heel leuk. Het is een extra onderdeel waarop je het verschil kunt maken. Daardoor wordt het nog leuker.”

De Haagse kwalificeerde sterk en mocht vanaf P2 vertrekken, maar vroeg in de race kwam de regen met bakken uit de hemel. “Op de grid was het nog helemaal droog, dus iedereen stond op slicks. Moet je nagaan: mijn eerste race in de schakelkarts en dan op slicks in de regen. Dat was best wel lastig en even wennen, maar ik heb het goed kunnen managen tot een vijfde plek. Daar was ik blij mee, want het had ook slechter kunnen gaan. Er gingen best wel wat rijders de grindbak in. Soms moet je in het karten ook een beetje geluk hebben.”

“In de tweede race startte ik oké, maar was de linkerrij beter weg dan de rechterrij. Ik zakte terug naar P7, maar wist tijdens de race naar de tweede plaats te rijden. Helaas verloor ik nog een plekje in de laatste ronden, maar P3 is nog steeds heel goed voor mijn eerste wedstrijd in deze klasse. In race 2 was ik al sneller dan iedereen, maar door verdedigend rijden van anderen kon ik er niet voorbij komen. In de laatste race lukte dat wel. Ik wilde revanche, het was now or never en ik zette hem er gewoon tussen. Zo kon ik de kop pakken en vervolgens uitlopen. In de slotfase kwam Jochem Dekker nog aardig dichtbij, maar niet dichtbij genoeg om mij in te halen. Een overwinning in de laatste race voelt echt heel erg goed. Daarmee was het weekend compleet.”

Wat de prestatie van Webb zo knap maakt, is dat veel van haar concurrenten vorig jaar ook al in de Rookie 4 Shift reden. “Ik had nog nooit een start in deze klasse gedaan en dan moest ik meteen vanaf P2 starten. Het gaat allemaal wel erg snel. Ik dacht bij mezelf ‘ik zie wel hoe het gaat lopen’. Zo ben ik in een flow door het weekend gegaan. Dat ik dan al meteen van coureurs kan winnen die al langer in deze klasse rijden, geeft een super goed gevoel.”

Webb rijdt als meisje tussen de jongens en weet ze ook allemaal te verslaan. “Ik vind dat inmiddels niet zo speciaal meer. Daar raak je wel aan gewend, maar het geeft zeker wel een goed gevoel dat je als meisje alle jongens kunt verslaan. Het zit zo extreem dicht op elkaar. Als je dan in de laatste race de eerste plek naar huis kunt rijden, is dat waanzinnig.”

Het belooft veel voor de volgende wedstrijd, begin september in Venray. “Ik hoop dat we meer podiums kunnen behalen en het zou leuk zijn als ik in de eindstand op het podium kan komen. Maar ik wil het vooral leuk en naar mijn zin hebben. Als ik het niet naar mijn zin heb, worden de prestaties ook minder, maar daar gaan we niet vanuit. Dit is een goede voorbereiding op de autosport. Ik wil heel graag de autosport in. Niet in de formule-auto’s, maar in het endurance racen. Mijn ultiemedroom is de 24 uur van Le Mans, maar nu telt eerst de Rookie4Shift.”

Vorig jaar maakte Webb bij het team van GHK Racing kennis met de autosport. “Met dat team hebben we nog steeds goed contact en daar mag ik dit jaar ook een paar keer testen. Zij rijden onder meer in het Belcar Endurance kampioenschap en de Volkswagen Fun Cup. Ik hoop dat ik daar binnen drie jaar wedstrijden kan rijden. Zo niet, dan blijf ik nog langer karten. Ik zeg altijd: ‘niet te vroeg de autosport in, dat heeft niet zo veel zin.”

Summer Webb wil via deze weg haar sponsoren Webbtech en Cimorq bedanken. Daarnaast gaat haar dank uit naar RK Kartracing van Ashkan Kavehzadeh, trainingspartner Scott Swart, iedereen van de Kartacademy, haar ouders, monteur Gerty Booij, personal trainer Jan-Jaap van Schuylenburg van B&B HealthCare en de Talent School van het Segbroek College.