KERPEN – Hij is pas negen jaar, kart pas sinds afgelopen november op buitenbanen en stond zondag trots op het podium na afloop van de derde ronde van het NK viertakt-karten. Bruce Chirino uit Den Haag (Ypenburg) werd op het circuit van Kerpen derde in de Parolin Rocky F2-klasse. En daar was hij uiteraard maar wat trots op!

“Het ging goed. Ik heb veel kunnen inhalen”, blikte Bruce vlak voor de podiumceremonie terug. Hij was vijfde geworden in de kwalificatie en daarna naar de tweede, vierde, tweede plaats gereden in de respectievelijke races. “Ik had geen idee wat ik kon verwachten. Het was dit weekend mijn eerste keer op deze baan. Ik vind het een heel mooie baan omdat er heel veel bochten zijn en vanwege het hoogteverschil.”

Met een klinkende P3 in het dagklassement begint de kartcarrière van de piepjonge Hagenaar al serieuze vormen aan te nemen. Hoe hij erbij kwam te gaan karten? “Omdat ik Formule 1 kijk. En ik zag filmpjes dat Max Verstappen in een kart rijdt”, legde het jonge talent van topteam Kartstore Benelux racingteam/MP Motorsport uit. “Ik was heel blij toen ik voor het eerst in een kart zat. Het ging lekker snel. Dat was in Poeldijk bij Van der Ende. Toen was ik zes.”

Zijn moeder Elaisa: “Hij wilde heel graag en we wisten niet waar we moesten beginnen. Bij Van der Ende bood KWM Racing lessen aan. Je moest minimaal 1.25 meter zijn. Zo zijn we indoor begonnen. Ik hield mijn hart vast. Eén van de jongens is toen mee gaan rijden. En hij zei tegen me: je hoeft je geen zorgen te maken, want hij doet het hartstikke goed.”

Bruce vindt het karten geweldig. Een dag voor zijn zevende verjaardag – hij had toen nog maar drie lessen gevolgd – deed hij al met de clubrace van KWM Racing mee. "Ik heb toen een jaar binnen getraind”, zei het jonge talent. “Ik heb er heel veel geleerd. Toen ben ik tweede geworden.”

Afgelopen november kreeg hij zijn eigen kart om te kunnen meedoen aan een Mini-cursus in Strijen. Het doel was een racelicentie halen. Elaisa: “Daarna zouden we een jaar lang trainen op allerlei banen. Maar tijdens een testdag bij Kartingstore Benelux racingteam/MP Mortorsport is het helemaal anders gelopen. Toen werd ons gevraagd of hij wilde meedoen aan het NK-tweetakt. We hadden al een viertakt gekocht en nu rijden we zowel viertakt als tweetakt. Het is heel snel gegaan. In februari heeft hij zijn EU-licentie gehaald. Een week later reed hij zijn eerste wedstrijd.”

Met twee kampioenschappen – het NK tweetakt en het NK viertakt – maakt Bruce dit seizoen dus veel meters. Dat is natuurlijk heel goed voor de ervaring en het wedstrijdritme. Maar het meest leert hij van zijn team, weet de jonge snelheidsduivel. Hij is dan ook heel blij met Kartstore Benelux racingteam en MP Motorsport. “Daar leren ze me de ideale lijnen, hoe je moet inhalen en rempunten. Hopelijk kan ik samen met Kartstore Benelux racingteam en MP een keer Nederlands kampioen worden!”

Bruce bedankt MP Motorsport, KartStore Benelux en zijn papa en mama.

Bruce wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:

Elaisa Burger grafisch design

Kartstore Benelux racingteam/MP Motorsport

Bezoek ook eens de website van Bruce: brucechirino.nl

Bruce zoekt nog bedrijven die hem willen ondersteunen op zijn weg naar de top. Ben je geïnteresseerd, dan kun je contact opnemen via info@bmcracing.nl.