SCHEVENINGEN - Het is weer tijd voor de meest spectaculaire rugbyvariant die er bestaat. Op zaterdag 22 en zondag 23 juni doen maar liefst 170 teams uit binnen- en buitenland mee aan North Sea Beach Rugby in Scheveningen. Ook rugbyclub The Dukes strijden mee om de felbegeerde prijzen.

North Sea Beach Rugby is een groot internationaal beachrugbytoernooi, dat op zaterdag 22 en zondag 23 juni op het Scheveningse strand in het Beachstadion nabij het Noorderhavenhoofd wordt gehouden. In totaal doen 170 teams uit onder andere Nederland, Frankrijk, Portugal, Engeland, Duitsland, Italië, Spanje en Zuid-Afrika mee. Er wordt in verschillende categorieën (jeugd, senioren en Europese top) gespeeld. De wedstrijden in Scheveningen tellen mee voor het Europese Beach Fives Rugby Circuit, waarvan de finale in Oporto (Portugal) is.Beachrugby is een snelgroeiende vorm, die wereldwijd gespeeld wordt en spectaculair is om naar te kijken. Het wordt gespeeld door vijf spelers op een kleiner veld zonder palen. Er zijn geen scrums, conversies en line-out en er kan alleen maar via een try gescoord worden. De telling is ook anders, maar simpeler. Iedere try levert één punt op. En ook heel belangrijk, na een tackle moet de speler binnen twee seconden de bal loslaten. Hierdoor ontstaat er een dynamisch gevecht dat twee keer vijf minuten duurt. Dat lijkt kort, maar na die tien minuten zijn de meeste spelers helemaal kapot.

Twee dagen lang

Op beide dagen worden er van 09.00 tot 18.00 uur in het Beachstadion nabij het Noorderhaven-hoofd en de daarnaast gelegen velden honderden wedstrijden gespeeld. Op zondagmiddag zijn de finales in de diverse categorieën en worden de felbegeerde bekers uitgereikt. Daarnaast zijn diverse side-events. Zo geeft rugby-international David Weersma clinics aan kinderen, zelfs aan hen die geen lid van een rugbyvereniging zijn en een keer de sport willen doen. De Harde Leerschool, met jongeren die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, speelt een wedstrijd tegen het vermaarde Zuid-Afrikaanse team Wild Dogs. En bij De Harde Leerschool zal een van Nederlands beste rugbyers aller tijden, Zeno Kieft, zijn opwachting maken. En er is nog veel meer de moeite waard om te ontdekken.

Zin om kennis te maken met beachrugby? Of vind je ook dat je als echte rugbyliefhebber dit evenement niet mag missen? Kom dan gezellig naar Scheveningen. Het evenement is gratis te bezoeken en op zaterdag bijvoorbeeld perfect te combineren met Vlaggetjesdag!

Informatie
Voor meer informatie over De Harde Leerschool, de clinics van David Weersma
en North Sea Beach Rugby zie website northseabeachrugby.com/nl.