ASSEN - Summer Webb heeft zondag beslag gelegd op de tweede plaats bij het NK 4takt van Chrono Karting. In de ID Engines Shifter kwam de 17-jarige kartster uit Den Haag in de drie races telkens als tweede over de finish. Het was haar eerste podiumplaats in de nieuwe Shifter-klasse na een vijfde plaats in Strijen en een zesde plaats in Venray.


"Ik ben hier echt heel blij mee", zo vertelt Webb direct na afloop van de derde race. "Eindelijk zat het een keer goed mee. Nu had ik het geluk aan mijn zijde en dat was bij de vorige races in Strijen en Venray wel anders. Wellicht had er nog wel iets meer ingezeten, maar Gianni van de Craats was heel snel vandaag. Een tweede plaats is voor mij een hele goede uitslag."

Met 45.422 had Webb in de kwalificatie de derde tijd genoteerd. Daarmee was ze maar nipt langzamer dan rijderscoach van de Kartacademy Indy Dontje. In de races wist ze hem in te halen. "Ik ben in alle races goed gestart. De eerste race was in de regen. Indy spinde in een bocht waardoor ik hem voorbij kon. Voor de rest heb ik zo hard mogelijk gereden en geprobeerd om weg te rijden bij de coureurs achter me."

Vorig jaar reed Webb in de Rookie4Shift, de voorloper van de ID Shifter. Groot verschil tussen beide karts is de snelheid, maar ook de manier van schakelen. Dat gebeurt niet meer met een pook, maar met flippers. "De Shifter is wel wat anders dan de Rookie4Shift. Ik moest echt wennen aan het schakelen met flippers. Deze kart weegt bovendien 130 kg en in het begin had ik er best wel moeite mee om de bochten goed te rijden. Ik was veel met mijn lichaam aan het werken, maar het gaat steeds beter. Ik train hard en ben rustiger geworden. De jongens zijn langer en sterker, dan wordt het lastig voor mij, maar ik probeer zo constant mogelijk te rijden."

"Ik ben niet de grootste, maar wel vijf dagen in de week met sport bezig. Drie dagen per week train ik in de sportschool met Jan-Jaap van Schuylenburg. Hij is performance coach bij Hintsa Performance. Daar komen ook veel fysio's van Formule 1-coureurs vandaan. Jan-Jaap begeleidt de olympische volleybalsters, heeft er veel verstand van en wil samen met mij doorgroeien in de autosport. We werken aan alle facetten om beter te worden: kracht, cardio, uithoudingsvermogen, eten, drinken, slapen."

Het harde werken betaalde zich in Assen uit. "Tijdens de eerste twee NK's van dit jaar heb ik veel pech gehad. Ik kwam met een andere mindset naar Assen en dat heeft goed uitgepakt. We kunnen trots zijn op deze prestatie en ik hoop dat we dit voort kunnen zetten. Ik sta nu in de top 3 van het Nederlands kampioenschap en als ik in de top 3 eindig, zou dat heel leuk zijn. Er zijn een aantal coureurs die niet alle wedstrijden kunnen rijden en dat vind ik wel jammer, want als zij meedoen, is het echt leuk racen. Of ik kans maak op de titel weet ik niet, maar ik sta nu weer in de top 3 en dat is het belangrijkste."

Summer Webb wordt in haar kartactiviteiten ondersteund door sponsor WebbTech. Ze wil graag haar ouders bedanken en trainer Jan-Jaap van Schuylenburg.